påskguiden

Gör påskmaten extra god i år

Äntligen Påsk – vårens första långhelg och därmed tid att umgås med sina närmaste och äta god mat. Låt påsklammet stå i centrum och komplettera med andra klassiska och nya favoriter. Med våra tips, recept och inspiration kommer du att önska att det var påsk varje dag!


Påsken är här tillsammans med de första vårtecknen. Oavsett hur man firar påsken så står den goda maten i centrum och för oss på Scan är det en riktig favorithögtid. På vårt påskbord är det lammet som är den stora stjärnan – en förhållandevis ny tradition i Sverige.

 

Under de senast 200 åren har många påskrätter gjort entré och försvunnit, som t ex saltad sill och grismage. Påsklammet fick ordentligt fotfäste först under 1900-talet i Sverige men i länderna runt Medelhavet är det en mycket gammal tradition.

Förutom äggen, som ju är ett absolut måste på påsken, så är påskmaten i övrigt förvillande lik julmaten, till och med skinkan har fått en plats på påskbordet de senaste åren. Men vi har andra tillbehör och vi kryddar annorlunda. Lite fräschare, lite lättare – ja ”vårigare” helt enkelt. Glad påsk!


Recept

Lammacka de Lux

Bara fantasin sätter gränserna när du vill skapa den perfekta smörgåsen.

Till receptet
Recept

Lammytterfilé, schyssta brynta smålökar, äpple och svamp

Med rätt tillbehör blir din lammytterfilé en fullständig dröm.

Till receptet
Recept

Lammburgare på rostbiff

Ge dina gäster en ovanligt stor smaksensation, i form av en burgare.

Till receptet
Konrogrillad lammentrecote med kick ass tillbehor webb
Video

Konrogrillad lammentrecote med kickass-tillbehör!

Med lite nordafrikansk inspiration tar du lammentrecoten till en ny nivå.

artikel

VÅR STYCKMÄSTARE BENNY SNACKAR LAMM

När jag tänker på lammets betydelse för det svenska köket, kan jag konstatera att det hänt rasande mycket under senaste tio, femton åren...

Läs intervjun
Styckmästarens utvalda

Våra utvalda lammprodukter