Påskguiden

Äntligen är det påsk och med den kommer vårlammet. Mört kött och oändliga tillagningsmöjligheter. Varför inte bjud in grannarna eller nära och kära på en riktig lammfest? Med våra tips, recept och inspiration kommer du få alla att önska att det var påsk varenda dag.


Påsken närmar sig med stormsteg – och det blir ljusare för varje dag som går. För vissa handlar denna högtid om att Jesus dog och återuppstod. För andra kretsar den kring påskägg av olika slag. På Scan håller vi påsken som en av våra favorithögtider, och på vårt bord står lammet i centrum.

 

Under de senaste två hundra åren har många påskrätter gjort entré och försvunnit, som till exempel saltad sill och grismage. Lammet fick ordentligt fotfäste först under 1900-talet, och är ursprungligen en medelhavstradition. Innan dess åt vi mest får i Sverige.

Nu för tiden är det vårlamm som gäller vid påsk, och det här ljuvliga och möra köttet går att tillaga på en lång rad olika sätt. Vad sägs om ett par saftiga lammracks? Ett lyxigt långkok med lammlägg eller varför inte en konrogrillad lammentrecote? Oavsett vad du föredrar, kommer du hitta all tänkbar inspiration som behövs för att lyckas med den perfekta påskbuffén. Glad påsk!


recept

Lamlägg

För dig som är sugen på att imponera i köket, bjud på ett klassiskt långkok.

Till receptet
recept

Lammacka de Lyx

Bara fantasin sätter gränserna när du vill skapa den perfekta smörgåsen.

Till receptet
recept

Lammytterfilé, schyssta brynta smålökar, äpple och svamp

Med rätt tillbehör blir den din lammytterfilé en fullständig dröm.

Till receptet
recept

Lammburgare på rostbiff

Ge dina gäster en ovanligt stor smaksensation, i form av en burgare.

Till receptet
recept

Konrogrillad lammentrecote med kickass-tillbehör!

Med lite nordafrikansk inspiration tar du lammentrecoten till en ny nivå.

artikel

VÅR STYCKMÄSTARE BENNY SNACKAR LAMM

När jag tänker på lammets betydelse för det svenska köket, kan jag konstatera att det hänt rasande mycket under senaste tio, femton åren...

Läs intervjun