Oxsvans
Oxsvans är en riktig långkoksklassiker!
Nöt

Oxsvans

Nöt

Oxsvans förekommer i nästan alla kök där man tillgagar nötkött. Klassiker är oxsvanssoppa eller oxsvansragu.  Oxsvans tål kraftiga mustiga smaker som rödvin, selleri, morot, timjan men funkar lika bra med orientaliska smaker. Tidigare lät man benet vara kvar i grytan men idag plockar man oftast köttet från benen. Beräkna minst 3 timmars koktid för att oxkinden ska lossna från benen. Såsen som blir när oxsvansen kokas är härligt simmig av märgen i svansen. Och varför inte göra en oxsvansragu tillsammans med färskost, lagrad hårdost, citronzest och örter som fyllning i hemmagjorda raviolis!

Blodig
85 °C
Medium
85 °C
Välstekt
85 °C
Oxsvans är en riktig långkoksklassiker!

Gryta

Oxsvans passar perfekt för långkok i gryta. Låt koka i minst 3 timmar då det är en tuff detalj som behöver mycket kärlek! Men satan vad god den blir!

Läs mer

Ugn

Oxsvansen går att brässera i ugn. Låt gå i 3-4 timmar på 140-150 grader. Brässera med rödvin och buljong.

Läs mer

TEKNIK

ENKLA KNEP FÖR ATT LYCKAS MED OXSVANS

recept

VILL DU HAR MER MATINSPIRATION?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan
fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Svante