Oxsvans
En entrecôte ska alltid ha en riktig fettkärna i mitten. Det ger bra smak när du steker. Ju mer marmorerad desto godare!
Nöt

Oxsvans

Entrecôte – helt klart den styckdetalj med mest smak och karaktär. Köttet ska skäras i tjocka skivor så att du kan steka eller grilla på rejäl värme. Fettet är en fantastisk smakbärare.


Blodig

55 °C
Medium

60 °C
Välstekt

75 °C
Teknik

ENKLA KNEP FÖR ATT LYCKAS MED ENTRECÔTEN

Torka av köttet innan du steker. Var också noga med att det är rumstempererat innan du lägger det i pannan – då får du en bra stekyta.

Salta alltid innan du steker. Allt blir bättre då. Peppra däremot efter stekning då peppar lätt bränner.  

Blanda olja och smör när du steker. Smör för smaken, olja för temperaturen. Såklart i din gjutjärnpanna om du har!

Om du gör en hel stek i ugn är termometer ett måste. Men också bra i pannan om du har tjocka skivor.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
grillning

entrecôte på grillen

ENTRECÔTE

Köttbitens historia

Namnet entrecôte kommer från franskans entre (som betyder “mellan”) och côte (“revben”). Det verkar dock fortfarande vara någon form av debatt i hur det ska uttalas. Konstigt tycker vi. Det ska uttalas på det franska (och rätta) sättet – “Antrekått”. Stavningen med det lilla taket (cirkum flex) ovanför bokstaven ô kommer just från den franska stavningen och hänger med ibland på svenska. För de som lyckas hitta symbolen på ett svenskt tangentbord det vill säga.

På den världsberömda restaurangen Café de Paris i Genève har man bara serverat en enda rätt sedan 1930-talet. Precis – Entrecote Café de Paris. Det är Entrecote med smält Café de parissmör på. Bara kött och smör. Det behöver inte var krångligare än så när råvarorna är bra.

På engelska kallar man ofta Entrecote för Cube Roll, men ännu vanligare är att man styckar ut kärnan och kallar det för Rib Eye. Det finns många olika varianter och utryck för samma del, där det kan skilja från land till land. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Även om du såklart bara köper svenskt kött.