Så tillagar du en magisk oxfilé
Här får du tipsen du behöver för att tillaga en magisk oxfilé.
01
Torka av köttet innan du steker. Var också noga med att det är rumstempererat innan du lägger det i pannan – då får du en bra stekyta.
02
Salta alltid innan du steker. Allt blir bättre då. Peppra däremot efter stekning då peppar lätt bränner.
03
Blanda olja och smör när du steker. Smör för smaken, olja för temperaturen. Såklart i din gjutjärnpanna om du har!
04
Om du gör en hel stek i ugn är termometer ett måste. Men också bra i pannan om du har tjocka skivor.
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
TILL RECEPTSIDANNamnet entrecôte kommer från franskans entre (som betyder “mellan”) och côte (“revben”). Det verkar dock fortfarande vara någon form av debatt i hur det ska uttalas. Konstigt tycker vi. Det ska uttalas på det franska (och rätta) sättet – “Antrekått”. Stavningen med det lilla taket (cirkum flex) ovanför bokstaven ô kommer just från den franska stavningen och hänger med ibland på svenska. För de som lyckas hitta symbolen på ett svenskt tangentbord det vill säga.
På den världsberömda restaurangen Café de Paris i Genève har man bara serverat en enda rätt sedan 1930-talet. Precis – Entrecote Café de Paris. Det är Entrecote med smält Café de parissmör på. Bara kött och smör. Det behöver inte var krångligare än så när råvarorna är bra.
På engelska kallar man ofta Entrecote för Cube Roll, men ännu vanligare är att man styckar ut kärnan och kallar det för Rib Eye. Det finns många olika varianter och utryck för samma del, där det kan skilja från land till land. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Även om du såklart bara köper svenskt kött.
Det finns mycket du kan lära dig om Oxsvans. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.
Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. En klassiker med andra ord. Här får du svar på dina tankar kring mörning.
läs artikelMed Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.
Läs mer