Rostbiff
På Rostbiffen sitter rostbifflocket ur vilket man kan stycka Charlottensteken, en detalj väl värd att prova på grillen.
Nöt

Rostbiff

10
Marmorering
40
Mörhet

Fått ett oförtjänt dåligt rykte i vissa kretsar. Rostbiff är en fin detalj som sitter efter ryggbiffen på djurets bakre ryggparti. Den har en låg fetthalt och kan användas till många olika rätter.


Blodig

55 °C
Medium

60 °C
Välstekt

70 °C

Gryta

Rostbiff går utmärkt att använda i exempelvis biff Stroganoff.

Läs mer

Ugn

Helstek i ugnen, stek på låg temperatur för en saftig stek.

Läs mer

Steka

Stek skivad rostbiff i panna på samma sätt som ryggbiff.

Läs mer

Grilla

Skiva och grilla rostbiffen eller grilla den hel på indirekt värme.

Läs mer

Teknik

TILLAGNINGSTIPS FÖR ROSTBIFF

Rostbiffen går bra att skiva i tjocka skivor och grilla som biffar.

01

Varför inte göra en hel rostbiff på grillen? Torrkrydda runt om och grilla på låg temperatur.

02

Rostas är inte lika mör som oxfilé men har samma användning områden. Grilla hel eller i skivor.

03

Wok? Rostbiff är ett bra och lite annorlunda alternativ till din 80-talspanna.

04

Så lagar du rostbiff
Teknik

Så lagar du rostbiff

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan
fördjupning

mer om Rostbiff

Det finns mycket du kan lära dig om Rostbiff. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

teknik

Förvara ditt kött

Så här förvarar du bäst din köttbit.


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


teknik

Preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas.

Här är några metoder och tips som kommer att göra det mycket smidigare att komma igång med grillfesten. Och förhoppnings mycket, mycket mer än bara att komma igång.

läs artikel
Info & Inspo

SOM DU TROR, FAST ANNORLUNDA

Rostbiffen är mör och passar naturligtvis bra som en klassisk rostbiff men också till andra nötstekar. Rostbiffen är toppen att skiva tjockt och lägga i stekpannan, eller på grillen. Tunt skivad blir rostbiffen fina lövbiffar eller rullader. Du känner säkert igen det.  Strimlad rostbiff blir god i grytan eller i en wok. Rostas är nästan lika bra som oxfilé och kan stekas hel eller i skivor. Tänk på att titta hur muskelfibrerna går i en rostas innan du skär den. De går nämligen inte rakt igenom som på en filé. 

Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Köttguiden

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

till köttguidens startsida