Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Nyårsmiddag med fläskfilé och potatisgratäng
Fira nyår med en lyxig middag som imponerar! Mör fläskfilé i krämig sås med lökringar och gyllene potatisgratäng - en perfekt kombination för smaklökarna. Enkel att laga, men känns som restaurangklass. Gott nytt år!
- 600 g Scan fläskfilé
- Färska örter (t.ex. timjan, rosmarin, salvia)
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- Salt och peppar
- Smör och olja för stekning
- Kökssnöre för att binda upp filén
Potatisgratäng
- 800 g Scans potatisgratäng
- 50 g tryffelpecorino, riven
- 30 g parmesan, riven
- 1 paket Scan tryffelsalami
Baconlindade lökringar
- 2 stora gula lökar, skurna i tjocka ringar
- 10 skivor Scan bacon
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 dl panko (japanskt ströbröd)
- Olja för fritering
- Salt
Grönpepparsås med konjak
- 2 msk grönpeppar i lag
- 1 dl konjak
- 2 dl grädde
- 1 dl kalvfond
- 1 tsk dijonsenap
- Salt och peppar efter smak
Blanda de finhackade örterna och vitlöken och gnid in fläskfilén. Använd Steksnöre och bind upp fläskfilén så den håller en jämn form.
Värm en panna med smör och olja och bryn filén runtom tills den får fin färg. Sänk värmen och stek filén tills innertemperaturen når 62°C.
Potatisgratäng: Förvärm ugnen till 225°C. Smörj en ugnsform och häll ut potatisgratängen. Strö över riven tryffelpecorino och parmesan över gratängen. Lägg på tryffelsalami på toppen och tryck gärna ner lite lätt. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter tills gratängen har fått en gyllene yta och är genomvarm.
Baconlindade friterade lökringar: Separera lökringar från skivade lökar. Linda varje lökring med en baconskiva. Blanda mjöl, salt och peppar i en skål. I en annan skål, vispa ägg och mjölk. Häll panko i en tredje skål. Doppa varje baconlindad lökring först i mjöl, sedan i äggblandningen, och sist i panko. Värm olja till cirka 180°C i en kastrull eller fritös. Fritera lökringarna i omgångar tills de är gyllenbruna och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.
Grönpepparsås med konjak: Fräs grönpeppar i pannan du stekte köttet i på medelvärme. Häll i konjak och låt den koka upp. Tänd på och låt det reducera något. Häll i kalvfond, grädde och dijonsenap. Koka upp och låt småputtra tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
Servering: Skär fläskfilén i skivor och servera med den krämiga potatisgratängen. Lägg de friterade baconlindade lökringarna bredvid och toppa allt med den rika grönpepparsåsen. En lyxig måltid med festliga smaker perfekt för helger eller speciella tillfällen!