grillguiden

Förbered ditt kött för grillen

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips som kommer att göra det mycket smidigare att komma igång med grillfesten.

grill11

MÖRA KÖTT

Mörning gör så att köttet blir mört, det vill säga mer lättskuret och mindre segt. Processen innebär att köttets egna enzymer bryter ner proteiner. Den vanligaste metoden är vacuummörning men även hängmörat kött är vanligt. 

Mörningsprocesserna tar ungefär två veckor men du kan själv snabbt möra köttet på ca 15 min genom att gnida in det med kiwi, ananas eller papaya. Torka av innan du grillar! 

Läs mer om mörning

TA UT KÖTTET I TID

Grundregeln nummer ett för en lyckad tillagning: ta ut köttet ur kylskåpet i tid. Det ska vara rumstempererat. Du slipper många problem med köttet vid tillagning om du har det rätt tempererat innan start.

FÖRKOKA KÖTTET

För att behålla saftigheten mår en del kött bra av att förkokas innan marinering och grillning. Inte minst fågel och fläskkött som ju ska vara genomstekt när du serverar det.

Koktiderna varierar beroende på vad du ska grilla. Tunna revben behöver bara ett par minuter, tjocka revben 10-12 minuter och tjocka karrékotletter och kycklingklubbor blir grillfärdiga efter 5-6 minuter

Tillagningsmetod

Sous vide

Kött som kräver lång tillagningstid kan med fördel förberedas genom Sous Vide. Ordet kommer från franskan och betyder ungefär ”under vacuum”.

Kött och marinad vacuumförpackas i en särskild påse och tillagas sedan i vattenbad. Metoden gör att hela köttbiten får samma jämna textur och stekgrad. För att få till en stekyta, så kallad Maillardreaktion, ta ur köttet ur påsen och lägg på grillen.

Läs mer