julguiden

Välj rätt julskinka

Vad passar ditt julbord?

Vare sig du vill koka din julskinka själv, griljera en färdigkokt skinka eller även få den färdigskuren och klar att servera, så har vi goda julskinkor som passar dig och ditt julbord. Och självklart kommer alla våra julskinkor från svenska gårdar. 

Här kan du läsa lite mer om de olika alternativen som hjälp till att hitta den julskinka som passar just dig och ditt julbord bäst! Vi är också glada och stolta över att flera av våra färdigkokta skinkor fått omdömet "bäst-i-test" eller placerat sig i toppen av årets julskinketest. Här är några exempel på Test.se, Expressen och Dagens PS

packshots montage jul22 skivad

Färdigskivad julskinka – 2 minuter

För dig som inte vill vänta till julafton eller som varken vill eller kan laga din egen stora julskinka så är det här ett perfekt alternativ. Färdigkokt, griljerad och färdigskivad julskinka i praktisk förpackning med lagom många skivor - klart på 2 minuter och inget onödigt matsvinn.

Färdigskivade varianter finns av vår Gourmetskinka, av vår klassiska Pigghamskinka och av skinkan från Hållbarhetsgrisen. Är man ute efter en större skinka så finns det även en hel färdigskivad julskinka.

Färdigkokt julskinka – 30 minuter

Visst är det en speciell känsla att själv griljera sin julskinka, sent på uppesittarkvällen dan’ före dopparedan’ eller strax innan jullunchen, och sen skiva upp den själv i precis den tjocklek som du själv föredrar. Till dig rekommenderar vi våra färdigkokta skinkor - som du tillagar på en halvtimme.

Välj bland till exempel vår klassiska Pigghamskinka som finns i både stor och mini-variant eller vår Gourmetskinka.

Vi kan också rekommendera våra gårdsmärkta skinkor från Rapsgris och från frigående grisar på Halla gård.

Julskinka Gourmet Bäst i test
packshots montage jul23
packshots montage jul22 rimmad

Rimmad julskinka - 5 timmar

För dig som håller på traditionerna och har gott om tid för julstöket i köket så finns det även olika varianter av rimmad julskinka, som du även kokar eller ugnsbakar själv - räkna med en tidsåtgång på upp till 5 timmar, beroende på skinkans storlek så klart. Välj mellan vår rimmade lättrökta skinka eller den gårdsmärkta skinkan från Rapsgris.

Läs om hur du lyckas med din julskinka

Julkryddad vegobit - Den alternativa julskinkan

Julskinkan, julbordets mittpunkt, den maträtt som vi oftast lägger längst och mest tid på att förfina efter farmors recept, griljera och sedan servera på jullunchen. För vegetarianer och veganer finns det en uppsjö med idéer för alternativa julskinkor, allt från kålrötter till blomkål och rotselleri till halloumi. I år introducerar vi vår Julkryddad Vegobit, en ovo-vegetarisk julbit smaksatt med klassiska julkryddor som är ett nytt och godare alternativ till den vegetariska julskinkan. Självklart går Vegobiten utmärkt att griljera och passar perfekt både på julbordet som på vego-skinkmackan.

Läs mer om julkryddad vegobit

Vår gårdsmärkta julskinka har en tydlig adress

Det blir allt viktigare att veta var ditt kött kommer ifrån. Därför är vi väldigt glada att kunna presentera vår Gårdsmärkta julskinka, där du kan ...

Så här tillagar du din julskinka från grunden

Det finns två sätt att tillaga en rimmad julskinka, antingen ugnsbakar du den eller så kokar du den. Så här gör du steg för steg, för att få din...

Hemligheten bakom den perfekta griljeringen

En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst. Här tipsar vi om olika griljeringar, från den traditionella sorten till lyx- och...

smaken av sverige

Bonden, styckaren & lärlingen

Med bonden, styckaren och lärlingen får du följa med på en resa genom Sverige. Det handlar om djur, om gårdar och passion.

Läs mer

Bonden

Här börjar allt. Mår djuren bra, blir köttet bra.

Styckaren

  Köttspecialisten. Vårt proffs: från sena till ben.

Lärlingen

Nyfiken och medveten - här för att bli expert.