Korean BBQ

Smårätter

Är det ändå inte smårätter vi lever för? Att ta, blanda och variera mellan olika små favoriter från det koreanska köket är helt klart en unnest. Här har du misodipp, böngroddar och edamamebönor. Allt som behövs. 

Smårätter

Gurka med misodipp

Gurka, helst liten snacksgurka
2 msk ljus misopasta
2 msk ljus sesampasta
1 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1 msk vatten
1 msk rostade sesamfrön, mortlade

Skär gurkan i dippvänliga batonger. Alternativ ha hel om liten. Rör ihop övriga ingredienser till en sås. Spara lite rostade sesamfrön att toppa med. Börja dippa.

Smårätter

Edamame

250 g edamamebönor i skidor
3 msk sesamolja
1 tsk nymald svartpeppar
½ tsk salt
½ tsk strösocker

Ånga eller koka edamamen enligt anvisningarna på paketet. Medan bönorna fortfarande är varma blandar du dem med sesamolja, peppar, salt och socker. Servera direkt.

Smårätter

Sarada – kålsallad

1 liten spetskål
1 morot, finstrimlad
½ kruka koriander, plockad

Gomadare – sesamdressing
2 msk kewpiemajonnäs
1 msk sesampasta
1 msk vit eller röd miso
1 msk vatten
1 tsk risvinäger
1 tsk mirin
2 msk rostade sesamfrön

Skär av toppen på spetskålen och hyvla kålen så tunt du bara kan med en osthyvel eller ännu hellre en mandolin. Lägg den finstrimlade kålen i isvatten så att den blir superkrispig medan du förbereder dressingen genom att bara röra ihop ingredienserna till den. Slunga kålen torr i en salladsslunga (om du har). Annars får du låta den rinna av ordentligt i ett durkslag. Blanda kål, morot och koriander och servera genom att lägga en snygg hög med iskall, luftig och löjligt krispig kålsallad på tallriken. Dutta över lite dressing precis innan du äter.

Smårätter

Bulgogi

½–1 kg gott grillkött som entrecote, ryggbiff eller njurtapp
1 koreanskt eller japanskt päron, skalat och urkärnat
½ gul lök
4 vitlöksklyftor
1 cm ingefära, skalad
2 msk japansk soja
2 msk rostad sesamolja
2 salladslökar, grovhackade

Skiva köttet lövtunn. Med maskin eller efter fryst.
Mixa päron till en slät marinad tillsammans med lök, vitlök, ingefära, soja och sesamolja. Lägg i kött och salladslök i marinaden. Låt marinera minst 30 minuter och högst 3 timmar – för länge och köttet faller sönder.

Smårätter

Moyashi no namuru

300 g färska böngroddar
2 msk sesamolja
1 msk japansk soja
1 tsk shichimi togarashi (japansk kryddblandning)
½ msk mortlade rostade sesamfrön

Hetta upp 1 msk sesamolja i en wok och stek böngroddarna snabbt och superhett. De ska få färg och smaka lite karamelliserat men fortfarande ha bra crunch. Stäng av värmen, krydda med soja, togarashi och avsluta med det sista av sesamoljan. Strö över lite sesamfrön.

Extra sås

Tare

1 vitlöksklyfta
1 tumstor bit ingefära, skivad
2 dl japansk soja
1 ½ dl mirin
½ dl risvinäger

Lägg vitlök och ingefära i en kastrull tillsammans med soja och mirin. Koka upp, sjud 5 minuter innan du stänger av värmen. Låt stå 20 minuter. Sila bort skräpet och låt svalna. Tillsätt vinäger, häll upp i en fin liten skål och börja dippa.

Grill, Grilla

Fläsksida

Fläskets hemvist och smakens kärna. Denna detalj, som är helt utan ben men inte helt utan fett, och sitter precis som det låter på grisens sida,...