grillguiden

Grilla perfekt oxfilé

Oxfilé är den möraste detaljen på djuret och delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Vill du grilla oxfilén till perfektion – då har du kommit till rätt ställe.

Oxfile SQUARE Scan NewYear web SoMe foto ViktorOhlin 08662

Prova klassikern helgrillad oxfilé

Oxfilé anses av många vara det bästa köttet som finns. Då oxfilé saknar insprängt fett är det viktigt att tänka på att grilla köttet sakta för att få köttet gott och saftigt. Om du ska grilla en hel oxfilé kan det vara bra att binda ihop köttet med snöre till en jämntjock köttbit, för att få en jämn stekyta.

Hetta upp grillen ordentligt och bryn först oxfilén på hög värme för att få en fin yta på köttet. Grilla sedan oxfilén på indirekt värme ca 40-50 minuter.

 

GRILLA SKIVAD OXFILÉ

Om du ska grilla skivad oxfilé är det bäst med direkt grillning på hög värme. Då får köttet en fin yta. Se till att inte grilla köttet för länge bara! Genomstekt kött blir lätt torrt och tråkigt. Ett par minuter på varje sida räcker.

INNAN DU LÄGGER PÅ KÖTTET

Köttet ska vara rumstempererat innan du lägger det på grillen, då blir det en fin stekyta. Torka även av köttet med papper innan du lägger det på grillen. En fin bit oxfilé behöver ingen marinad utan är god med bara lite salt och peppar.

EFTER GRILLNINGEN

Låt köttet vila minst 15 minuter efter tillagningen för att köttet inte ska ”blöda”. Oxfilé är dessutom godast när den är ljummen. Det räcker om tillbehören är riktigt varma.

OXFILÉ OCH INNERTEMPERATUR

För det bästa grillresultatet – använd en termometer för att mäta oxfiléns innertemperatur. För blodig oxfile 50 ºC, medium oxfilé 58 ºC och välstekt oxfilé 68 ºC. Läs mer om innertemperaturer här.

HUVUD, MITTBIT OCH SVANS

Mittbiten brukar kallas oxfiléns hjärta och är den dyraste biten. Den tillagas ofta som tournedos, chateaubriand eller hel. Huvudet på oxfilén (den tjockare biten överst) är lika mör som mittbiten men däremot inte lika snygg. Oxfilésvansen är lämplig till exempelvis Biff Rydberg. Gott, gott.

film2 oxfile
Video

Direkt grillmetod, så gör du!

film14 lammstek grill rok
video

Indirekt grillmetod, så gör du!

köttguiden

MER OM OXFILÉ

Vill du veta mer om oxfilé? I vår köttguide skriver vi mer om denna detaljens ursprung och historia, andra tillagningssätt samt mycket mer som är värt att veta om oxfilé.

Läs mer om oxfilé här