Korean BBQ

Försnacks

Det är lätt att föräta sig på försnacks. Men med så goda försnacks som dessa från Jonas Cramby är det svårt att motstå. Och helt ärligt, det är ingen som kommer döma dig. Friterad lotusrot, Yukhoe och Gulmuchim är koreanska favoriter svåra att glömma. 

Förnacks

Gulmuchim

Du behöver:

Ostron
Kimchijuice
risvinäger
Kimchi – finhackad
Salladslök – finhackad
Rostade sesamfrön

Smaka av kimchijuicen med risvinäger. Öppna ostronen och grilla snabbt. Häll på lite kimchijuiceblandning, toppa med salladslök och rostade sesamfrön. Ät!

Försnacks

Yukhoe

För 4 pers som större förrätt i recept men räcker till fler om man gör dem mindre. Om du har tillgång till vaktelägg, använd det!

300 g nötinnanlår
1 koreanskt eller kinesiskt päron
2 vitlöksklyftor, finrivna
2 msk japansk eller
koreansk soja
2 msk sesamolja
1 msk honung
1 msk rostade sesamfrön
1 msk rostade pinjenötter
1 salladslök, finskivad
Vakteläggula/Vanlig äggula
Nymald svartpeppar

Skala och skär päronet i stavar. Lägg i en skål med vatten och isbitar så att det håller sig krispigt och kallt och inte blir brunt. Grilla köttet snabbt och hett. Skär i cirka 3–4 mm tjocka skivor och skär sen skivorna i lika breda stavar. Alternativt i tärningar som grov råbiff.

Rör ihop vitlök, soja, sesamolja och honung till en sås. Smaka av med peppar, och precis innan du ska äta tillsätter du sesamfrön, pinjenötter och salladslök. Blanda köttet med såsen.

Ta upp päronet ur isvattnet och låt rinna av. Dela upp päronet på tallrikarna, toppa med köttet och 1 äggula. Toppa med lite extra sesamfrön, salladslök och pinjenötter.



Försnacks

Bo Ssam

Fläsket förbereds (ev sous vide) och grillas krispigt vid servering. Serveras som en munsbit på ett shisoblad.

1 kg sidfläsk
2 msk salt
1 gul lök, skivad
6 vitlöksklyftor, grovhackade
1 tumstor bit ingefära, skivad

Gochujangsås:
1 dl gochujang
4 msk japansk soja
2 msk risvinäger
6 msk flytande honung
6 vitlöksklyftor, finrivna
2 tsk färsk ingefära, riven
2 msk sesamolja

Snabbpicklad gurka:
Gurka
1 del ättikssprit, 12%
2 delar socker
3 delar vatten

Till servering:

Shisoblad
Pimiento de padron

Förbered fläsket. Gör din vanliga sous videmetiod eller picka en massa hål på svålen, klappa in salt och låt stå 1 timme i kylen och gotta till sig. Sätt ugnen på 120 grader. Lägg fläsket i en ugnssäker form med lök, vitlök och ingefära. Täck med vatten, lägg på lock eller slå in i aluminiumfolie och baka mitt i ugnen cirka 6 timmar. Häll av lagen och ställ i press i kylen över natten. Dagen efter trimmas köttet. Ställ sen köttet oövertäckt i kylen så att svålen får torka. Då blir den extra frasig. 

Gör snabbpqicklad gurka genom att julienna gurka fint. Lägg i 1-2-3-lagen.
Rör ihop ingredienserna till såsen. Grilla fläsksidan frasig. Grilla en pimiento.

Servera en liten bit fläsksida i shisoblad med en klick gochujangsås, picklad gurka och grillad pimiento.

Grill, Teknik, Grilla

Kalvfilé

Den absolut finaste delen på kalven. Kanske den finaste detaljen i hela köttdisken. Vill man vara riktigt tjusig kör man Filé Oscar – från 1897!