En riktigt god vegojul

Det vegetariska julbordet

De 10 senaste åren har julbordet förändrats och förnyats en mängd olika gånger. Under åren har vi sett alternativa julbord med crossovers mellan jordens alla hörn men nu när det är jul igen så är det de traditionella smaker och endast mindre variationer av klassiska rätter som gäller. Men likt smaken är julbordets innehåll varierande från familj till familj, därför har vi här samlat tips för hur du skapar ett vegetariskt och gott julbord!

Julen är traditionernas knutpunkt, vi samlas, vi byter klappar och kanske har vi en unik tradition som bara vår galna släkt gör. Men en sak är säker, mat blir det mycket av.

Att laga julmat är för många ett stressmoment och lägg till hela släktens samlade allergier och olika typer av kostkrav och det känns lätt som en omöjlig uppgift. På Scan älskar vi julen och självklart var det därför viktigt att ta fram goda vegoprodukter som även passar på det vegetariska julbordet.
Med våra goda och lättlagade vegobullar, vegokorv och julkryddade vegobit blir det vegetariska julbordet i år både det lättaste och godaste att laga av alla!

Vad är väl en jul utan köttbullar?

Vi på Scan är glada att introducera våra vegobullar ett perfekt alternativ till julköttbullar på julbordet. Äntligen kan hela släkten njuta av goda vegetariska köttbullar i jul. Krydda vegoköttbullarna med julens alla smaker för att göra de extra juliga. Vi rekommenderar att du steker de med lök och kryddpeppar för att få en riktigt härlig och nostalgisk julsmak. Scans Vegobullar är gjorda på helt svenska råvaror med en bas av svensk åkerböna och gråärt, fria från ägg och mjölk.

Läs mer

Tores vegetariska turer

Enligt Tore Wretman ska vi gå 5 turer runt julbordet, något som kan kännas överväldigande, men tänk så kul att laga ett nytänkande julbord där vi faktiskt ser fram emot alla 5 turer. När vi lagar alternativ julmat har vi möjligheten att skapa både nya och spännande smakupplevelser och även införa nya traditioner.

1. Sillen är helig för många, men är lätt att göra både vegetarisk och vegansk genom att istället lägga in grönsaker som aubergine, morot eller svamp i klassiska 1-2-3 lag. Krydda kan du självklart göra som vanligt, med senap, kryddpeppar och kryddnejlika.


2. Andra turen går vanligtvis till all annan typ av fisk som är rökt, gravad och rimmad. Här kan vi likt sillen använda oss av grönsaker och istället grava morötter som ett alternativ till laxen perfekt att servera med den klassiska gravlaxsåsen.


3. Äntligen dags för julbordets höjdpunkt, skinkan! Men för vegetarianer är det inte alltid det finns något på julbordet anpassat för de. Länge var griljerad kålrot och blomkål de alternativ som fanns som alternativ för vegetarisk julskinka, men med Scans nya Julkryddad Vegobit är nu även det vegetariska julbordet räddat. Vegobiten går lätta att griljera eller skiva på mackan som alternativ till skinka eller leverpastej, läs mer om Scans Julkryddad Vegobit här.


4. Fjärde turen tar oss in till Janssons, korvarna, köttbullarna och till mångas förtret lutfisken. Att göra en vegetarisk version av Janssons Frestelse görs lätt genom att byta mjölkprodukter till havre eller sojabaserade produkter, och ansjovisen byts mot soltorkad tomat eller kryddig aubergine. Korvar och köttbullar blir ett enkelt byte mot Scans Vegokorv och vegobullar och den stackars lutfisken byter vi mot kokt blomkål.


5. Vi rundar av våra turer med friska och söta rätter. Var lite äventyrlig i år och byt ut tunga tårtor mot lätta fruktsallader eller pajer fria från mjölkprodukter och ägg.

KRYDDA MED JULKRYDDOR

Dra nytta av julens ljuvliga kryddor även på det vegetariska julbordet. Ibland är det lätt att glömma bort hur mycket dofter spelar in på julen, dofter av granris och nybakade pepparkakor kan bidra lika mycket till julstämningen som julmusiken. Se därför till att krydda även den vegetariska julmaten med julens goda kryddor. Kör en klassisk kombo med kryddnejlika, kryddpeppar och ingefära. Eller var lite äventyrlig med pomerans, kardemumma och kanel.

MER GRÖNT PÅ JULBORDET

På Julen har vi redan en massa vegetariska rätter som vi lätt kan fräscha upp och många klassiker som vi faktiskt lätt kan anpassa och göra mer veganvänliga. Använd julens goda smaker som fänkål och apelsin och gör en smakrik vinägrett med ingefära och rosmarin. Eller koka brysselkål, låt de svalna och toppa med granatäpplekärnor, valnötter och apelsin. Och bara så där har du två lätta och fräscha sallader redo för det vegetariska julbordet.

Byt ut ingredienser

Många vegetarianer är vana att anpassa sig efter julbordet, det blir mycket potatis och brysselkål, kanske en skiva vört med lite senap. Men genom att byta ut mindre ingredienser i din julmat så blir det lätt att anpassa klassiska maträtter även för familjens vegan. Det lättaste sättet att göra det är genom att byta ut laktosprodukter till havre eller soja alternativ och hux flux blir allt från rödbetssalladen till ris ala maltan veganvänlig.

Plockmat till julminglet

En riktigt god jul handlar om glädje, njutning och allmänt mys. Det är en gemenskap som börjar långt innan julafton. Därför vill vi bjuda...

Läs mer

Julbord

Kalle Anka, glögg och julklappar i all ära. Men frågar du oss är det trots allt julbordet som står i centrum. Här har vi samlat de allra finaste...

Läs mer