julguiden

Så gör du dina köttbullar till julens stora snackis

Köttbullar är en självklar klassiker på det svenska julbordet. Med sin saftiga konsistens och smakrika kryddning har de blivit en favorit hos både stora och små. Vill du laga dina egna köttbullar bjuder vi på bästa receptet för julköttbullar nedan.

Har du inte tid att göra egna köttbullar? Inga problem! Våra färdiga köttbullar är ett utmärkt alternativ. Snabbt, enkelt och med den hemlagade smaken som hör julen till. Allt för en godare jul.

Världens godaste julköttbullar

500 g Scan nötfärs eller blandfärs
4 kokta potatisar, mosade
1 dl havregryn
1 dl grädde
1 gul lök, finriven
1 msk soja
1 msk sötstark senap
2 msk cumberlandssås
0,5 tsk mald kryddpeppar
0,5 tsk krossad rosépeppar
0,5 tsk vitpeppar
Salt efter smak
Smör och olja för stekning

4 st Kokta rödbetor
1 st Grönt syrligt äpple
2 msk creme fraiche
1 msk Pepparrot

Gör så här:

Blanda havregrynen med grädden i en skål och låt stå i cirka 5 minuter så att havregrynen får svälla och bli mjuka. 

I en stor skål, blanda nötfärs eller blandfärs med de mosade potatisarna. Tillsätt den rivna gula löken, sojan, sötstark senap, cumberlandssås, och de svällda havregrynen med grädde. Krydda med kryddpeppar, rosépeppar, vitpeppar och salt. Blanda allt väl tills du får en jämn smet. Forma små eller medelstora köttbullar av smeten. Placera köttbullarna på en bakplåt med bakplåtspapper. Stek köttbullarna i smör och olja tills de får en fin, gyllenbrun och krispig yta.

Tips! Har du hela tjocka släkten på besök kan du baka köttbullarna i ugnen tills de når 60 grader. Stek dem sedan precis innan det är dags att äta.

Blanda riven rödbeta, tärnat äpple med creme fraiche och smaka av med riven pepparrot.

Visst är julen härlig?

Men ibland är det skönt att luta sig tillbaka och låta någon annan göra jobbet.

Våra goda köttbullar finns här för dig som inte har tid att rulla egna.

Mammas Köttbullar 1000g

Mamma Scans köttbullar är en smakrik klassiker och mångas favorit. De har samma goda smak och har rullats med omsorg i Skara sedan 1970. De är enkl...

Delikatessköttbullar

Våra smakrika delikatessköttbullar är lite mindre köttbullar som har en extra hög kötthalt och bjuder på en härligt god och fyllig smak. Och...

SWEDISH MEATBALLS

Vad är vi svenskar kulinariskt kända för utomlands? ”Smorgasbord” är självklart ett exempel, men till största delen handlar det nog om vår omåttligt populära köttbulle. ”Swedish meatballs” är lika mycket ett fenomen som en tradition. Men var kommer den ifrån och hur blev den så populär? Första kända användningen av ordet köttbulle dök upp i Cajsa Wargs kokbok, 1755. Innan dess kallades de frikadeller, vilket i nutida språkbruk avser köttbullar som kokas i soppa, sås eller buljong.

 

Åsikterna kring köttbullens historia är många. Som att den till exempel skulle komma från Turkiet. Men det finns också uppgifter om hur man pressade kött genom en sil i medeltidens England. Och i arabvärlden var det inte ovanligt att man formade lammkött till runda bollar och smaksatte med saffran. Cajsas recept däremot, det bestod av hackat kött, rivet bröd och ägg, i och med det lades grunden till vår svenska köttbulle.

Scan Julbordet 0598 Kottbullar
Scan Kottbullar 0023 SKISS
AVSNITT TRE

Lärlingen och köksmästarn Roland gör köttbullar på fem ingredienser och 15 minuter, snabbt och utsökt.

JULBORDET – TUR OCH RETUR

Den som gjorde julbordet känt i medial bemärkelse, var vår mest kända matnestor, Tore Wretman. 

Julbordets alla magiska klassiker

Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och  julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...

Hemligheten bakom att griljera din julskinka

En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst.  Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...