julguiden

Så gör du dina köttbullar till julens stora snackis

DEN PERFEKTA KÖTTBULLEN

Börja med att smälta löken i smör. Blanda sedan ströbröd, ägg och grädde innan du adderar färsen. För dig som är ute efter lite extra julsmak, krydda med lite kryddpeppar. Tänk också på att inte blanda färsen för länge, för då minskar chanserna till luftigare köttbullar. Har du hela tjocka släkten på besök är också ett tips att lägga dina rullade köttbullar på en smörad ugnsplåt. Baka dem först i ugnen tills de når 60 grader. Stek dem sedan precis innan det är dags att äta.

Recept Köttbullar

500 gr         blandfärs
½ dl            ströbröd / panco
1                 ägg
1 dl             grädde
3 msk         finhackad lök (smörsmält)
Smör
Salt och vitpeppar (eller kryddpeppar för extra julkrydda)

Gör så här:

Blanda ströbröd med ägg och grädde. Vänd sedan ner färsen och löken. Smaka av med salt och peppar. Blanda ihop allt till en smidig smet, och rulla små köttbullar, och stek sedan i smör. Ett alternativ är att baka köttbullarna i ugn tills de når 60 grader i innertemperatur – och sedan steker du dem färdiga i smör.

Visst är julen härlig?

Men ibland är det skönt att luta sig tillbaka och låta någon annan göra jobbet. Scans goda Delikates Köttbullar finns här för dig som inte har tid att smälta löken i smör, blanda ströbröd, ägg, grädde och färs för att sedan börja rulla. Våra köttbullar är redo att stekas och presenteras på julbordet, för den perfekta köttbullen behöver faktiskt inte vara hemlagad.

Mammas Köttbullar 1000g

Mamma Scans köttbullar är en smakrik klassiker och mångas favorit. De har samma goda smak och har rullats med omsorg i Skara sedan 1970. De är enkl...

Delikatessköttbullar

Våra smakrika delikatessköttbullar är lite mindre köttbullar som har en extra hög kötthalt och bjuder på en härligt god och fyllig smak. Och...

SWEDISH MEATBALLS

Vad är vi svenskar kulinariskt kända för utomlands? ”Smorgasbord” är självklart ett exempel, men till största delen handlar det nog om vår omåttligt populära köttbulle. ”Swedish meatballs” är lika mycket ett fenomen som en tradition. Men var kommer den ifrån och hur blev den så populär? Första kända användningen av ordet köttbulle dök upp i Cajsa Wargs kokbok, 1755. Innan dess kallades de frikadeller, vilket i nutida språkbruk avser köttbullar som kokas i soppa, sås eller buljong.

 

Åsikterna kring köttbullens historia är många. Som att den till exempel skulle komma från Turkiet. Men det finns också uppgifter om hur man pressade kött genom en sil i medeltidens England. Och i arabvärlden var det inte ovanligt att man formade lammkött till runda bollar och smaksatte med saffran. Cajsas recept däremot, det bestod av hackat kött, rivet bröd och ägg, i och med det lades grunden till vår svenska köttbulle.

Scan Julbordet 0598 Kottbullar

Vad är väl en jul utan köttbullar?

Vi på Scan är glada att introducera våra vegobullar ett perfekt alternativ till julköttbullar på julbordet. Äntligen kan hela släkten njuta av goda vegetariska köttbullar i jul. Krydda vegoköttbullarna med julens alla smaker för att göra de extra juliga. Vi rekommenderar att du steker de med lök och kryddpeppar för att få en riktigt härlig och nostalgisk julsmak. Scans Vegobullar är gjorda på helt svenska råvaror med en bas av svensk åkerböna och gråärt, fria från ägg och mjölk.

Läs mer
Scan Kottbullar 0023 SKISS
AVSNITT TRE

Lärlingen och köksmästarn Roland gör köttbullar på fem ingredienser och 15 minuter, snabbt och utsökt.

JULBORDET – TUR OCH RETUR

Den som gjorde julbordet känt i medial bemärkelse, var vår mest kända matnestor, Tore Wretman. 

Julbordets alla magiska klassiker

Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och  julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...

Hemligheten bakom att griljera din julskinka

En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst.  Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...