Smaken av Sverige

Huvudnumret i Korean BBQ

Köttet är centralt i Korean BBQ. Och det är inte alltid helt lätt att beskriva och göra rättvisa. Allt kretsar kring den koreanska bordsgrillen, eller motsvarande grill med samma effekt. Där steker alla sitt kött själva och ser till att det blir klart. Från nöt, som bra nuddar grillen, till fläsket som måste vara på lite längre. Enjoy!

Korean BBQ

BBQ-Sås: Ssamjang

2 vitlöksklyftor, finrivna
1 salladslök, finhackad
½ silverlök, finhackad
½ dl hackade valnötter
2 tsk rostade sesamfrön
1 msk sesamolja
½ dl doenjang (koreansk fermenterad
bönpasta)
1 msk gochujang (koreansk chilipasta)
2 tsk honung
1 msk vatten

Förbered ingredienserna och blanda ihop till en underbar sås.

Korean BBQ

Nöt: Bulgogi

½–1 kg gott grillkött som entrecote, ryggbiff eller njurtapp
1 koreanskt eller japanskt päron, skalat och urkärnat
½ gul lök
4 vitlöksklyftor
1 cm ingefära, skalad
2 msk japansk soja
2 msk rostad sesamolja
2 salladslökar, grovhackade

Skiva köttet lövtunn. Med maskin eller efter fryst.
Mixa päron till en slät marinad tillsammans med lök, vitlök, ingefära, soja och sesamolja. Lägg i kött och salladslök i marinaden. Låt marinera minst 30 minuter och högst 3 timmar – för länge och köttet faller sönder.

Korean BBQ

Fläsk: Samgyupsal

Fläsksida skivad i cirka 1 cm tjocka skivor. Tillagas tills de är nästan färdiga då man klipper köttet i munsbitar med en kökssax. Grilla lite till, se till att alla bitar får färg och blir knapriga. Dippa i sesamolja och salt! 

Extra sås: Yangpa Jangajji (picklad lök)

2 gula lökar, i tunna klyftor
2 dl vatten
2 dl japansk soja
1 dl strösocker
1 dl risvinäger
½ lime

Koka upp vatten, soja, socker och vinäger i en kastrull tills sockret lösts upp. Låt svalna. Pressa i lime och lägg i gul lök och ställ in i kylskåpet. Färdig att äta efter 1 timme, men bäst efter ungefär 1 dygn.

Korean BBQ

Ssam-wraps

Bladsallad, så många olika sorters som möjligt. Först och främst olika sorters blad-, kruk- och grönsallader – det funkar lika bra med gröna som röda blad men tänk att de inte ska vara för stora och ha en mjuk men samtidigt krispig konsistens. Sorter som krus- och isbergssallad brukar till exempel ha för stora, hårda blad för att funka – rucola för små (såklart). Med detta sagt kan man faktiskt göra wraps på nästan vad som helst. I vissa delar av Korea virar man in kött i allt från spädare svartkålsblad via bok choy till cikoriablad och rödbetsblast.

Mu ssam

½ färsk rättika
1 ½ dl vatten
½ dl strösocker
2 msk äppelvinäger
½ rödbeta, skivad
½ lime, pressad juice

Koka upp vatten, socker och vinäger i en kastrull. Lägg i en skalad bit rödbeta i skivor för färg och låt svalna. När vätskan är kall, slänger du rödbetan, pressar i lime och lägger i lövtunt skivad rättika. Ställ i kylskåpet minst 1 timme.

Andra råa tillbehör som passar bra till Korean BBQ är rå svamp, skivad gul lök, vitlök eller chili. Kan ligga med salladen så kan gästerna grilla när de känner för det.

Tips

Tips: Tunt skivad entrecôte

Skiva tunt något riktigt bra vämarorerad, hängmörad entrecote. Skrytkött helt enkelt. Koreanerna själva använder wagyu, men vi menar såklart att du ska göra det på svenskt vis med svenskt kött. Alltid. 

Få mer kunskap