Förvara ditt kött

Att förvara ditt kött rätt är viktigt. Det finns mycket att tänka på, men det är inte så svårt som det kan verka. I det här avsnittet avhandlar vi allt du behöver veta om bäst före-dag, sista förbrukningsdag och hur du förvarar ditt kött bäst i frysen och kylen.

Förvara

Bäst före-datum

Bäst före-datum, som anges på förpackningen, säger till vilket datum som livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet under förutsättning att det har förvarats på ett lämpligt sätt. Allt kött är märkt med bäst före-datum. Vakuumpackat kött är till och med bättre närmare bäst före-datumet, detta då köttet har hunnit möra till sig ännu mer. 

När du köper kött ska du vara uppmärksam på att köttet ser fräscht och aptitligt ut i färg och att förpackningen inte innehåller köttsaft. Om du inte ska äta köttet innan bäst före-datum så frys in det tills det är dags att tillaga.

Förvara

Sista förbrukningsdag

Sista förbrukningsdag säger hur länge livsmedlet är säkert att äta. Märkningen används för livsmedel som kan vara skadliga för hälsan om de äts efter en viss tid. Rå köttfärs och råkorv, som består av mindre bitar eller färs, kan lättare angripas av bakterier än hela bitar kött. Därför är de märkta med sista förbrukningsdag.

Det är inte tillåtet för butiker att sälja livsmedel efter att sista förbrukningsdag passerats.

Förvara

Kött i kylen

Kött tål att kylförvaras vid låg temperatur. Den längsta hållbarhetstiden uppnår du om du förvarar köttet vid temperaturer strax över köttets fryspunkt. Hållbarhetstiden minskar sedan med stigande temperaturer. Det är därför viktigt att du snabbt lägger in köttet i kylen. Placera köttet i kylens kallaste del och kolla att kylen håller högst +4 grader, speciellt om de inte ska ätas upp inom kort tid. Öppna inte förpackningen förrän köttet ska användas. Det gäller särskilt för känsliga livsmedel som köttfärs, fisk och skaldjur. 

 

KÖTT I FRYSEN

När man fryser in och tinar kött och andra råvaror är det en fördel om det bildas så små iskristaller som möjligt i råvarorna. En långsam infrysning ger större iskristaller och det innebär att mer av köttsaften förloras när köttet tinas och att det blir torrare vid tillagningen. Ju kortare tid det tar för råvarorna att komma ner i samma temperatur som det är i frysen (-18˚C) desto bättre. Den snabba infrysningen åstadkommer man genom att förpacka köttet i mindre paket eller påsar som sprids ut i frysen. Gör gärna platta paket av köttfärsen.

FrystLatt Finskuret Notkott header
förvara ditt kött

Lagringstid i frys (-18˚)

Griskött:
feta delar: 3 månader
magra delar: 6 månader


Nötkött:
8-12 månader


Lammkött:
6-12 månader beroende på fetthalt


Innanmat:
3 månader


Charkuterier:
1-2 månader