Rödvinsbräserad fransyska med svamp och rotfrukter

Rödvinsbräserad fransyska med svamp och rotfrukter

Ungssteka För 7 personer
Ingredienser
  • 1 Scan fransyska, ca 1 kg
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl rödvin
  • 7 dl vatten
  • några timjankvistar
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • ev. 2 msk majsstärkelse
  • olja och smör till stekning
  • steksnöre

Svamp och rotfrukter

  • 1 gul morot
  • 2 persiljerötter eller palsternackor
  • 2 gulbetor
  • 5 potatisar
  • 100 g champinjoner
  • 100 g svamp an annan sort t. ex. Karl Johan eller trattkantarell
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk finskuren gräslök
  • smör och olja till stekning
Gör så här 1. Sätt ugnen på 130°. Putsa köttet fritt från hinnor och senor. Bind gärna upp steken så att formen blir trevligare vid tranchering och att stekningen blir jämnare. 2. Bryn köttet runt om i olja och smör i en het stekpanna. Salta och peppra köttet runt om. 3. Lägg över köttet i en ugnssäker gryta eller kastrull med lock till. 4. Skala och skär lök, vitlök, morot och selleri i bitar. Stek dem i samma panna som köttet stekts i. Tillsätt tomatpurén och stek ca 2 min till. Häll på vinet och koka ur pannan. Häll allt över köttet. 5. Tillsätt vatten och kryddor i grytan. Lägg på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen. Tillaga 3-3 1/2 timme. Kontrollera att köttet är mört genom att sticka i det utan att det blir hårt motstånd. 6. Förbered svamp och rotfrukter mot slutet av stektiden. Skala och skär rotfrukterna i lika stora bitar. 7. Putsa svampen och skär ner den i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken. 8. Koka rotfrukterna mjuka i saltat vatten. Häll av kokvattnet och kyl av grönsakerna i isvatten. 9. Stek svampen i smör och olja tills den blir gyllenbrun. Tillsätt rotfrukterna och stek ytterligare ca 2 min. Blanda ner schalottenlök och gräslök vid servering. Smaka av med salt och peppar. 10. Lyft steken ur grytan. Sila bort kryddor och grönsaker men ta vara på buljongen. Koka ner buljongen ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med majsstärkelse utrört i 3 msk kallt vatten. Koka upp och låt sjuda ca 2 min. 11. Ta bort steksnöret och skär köttet i skivor. Servera med svampen, rotfrukterna och buljongen.