Snittar med julskinka, lingonchutney och krispigt äpple

Snittar med julskinka, lingonchutney och krispigt äpple

Duka upp till adventsmingel och skapa snittar med färdigskivad julskinka som här toppas med härlig lingonchutney och äpple.

För 4 personer
Ingredienser
  • Scan färdigskivad julskinka
  • Mörkt bröd eller vörtbröd
  • 1 grönt äpple, tunt skivat (gärna Granny Smith)
  • 1 msk citronsaft
  • Färsk timjan för dekoration

Lingonchutney

  • 250 g lingon (färska eller frysta)
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 äpple, skalat och finhackat (gärna ett syrligt äpple)
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl brunt farinsocker
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 kanelstång
  • 1 krm kryddnejlika (mald)
  • 1 krm kanel (mald)
  • 1 krm chiliflakes (justera efter smak)
  • 1 nypa salt
  • 1 msk smör (för att steka löken)
Gör så här Börja med att tillreda Lingonchutney. Smält smöret i en kastrull på medelvärme och fräs den finhackade löken tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt lingon, äpple, äppelcidervinäger, strösocker, farinsocker och riven ingefära. Rör om ordentligt. Lägg i kanelstången, mald kryddnejlika, mald kanel och chiliflakes. Tillsätt även en nypa salt. Låt chutneyn sjuda på låg värme i cirka 20-25 minuter. Rör om då och då så att chutneyn inte bränner fast. Den ska tjockna och lingonen ska bli mjuka. När chutneyn har kokat ihop och tjocknat, smaka av och justera kryddningen vid behov. Vill du ha den sötare kan du tillsätta mer socker, och för mer syra kan du tillsätta lite extra äppelcidervinäger. Ta bort kanelstången och häll upp chutneyn i en steriliserad glasburk. Låt den svalna innan du försluter burken. Förvara chutneyn i kylskåp, där den kan hålla sig i upp till några veckor.

Skiva äpplet tunt och pressa över citronsaft för att förhindra att det mörknar.

Skär brödet i önskad storlek till snittarna. Lägg på färdigskivad julskinka och toppa med lingonchutney och lägg de krispiga äppelskivorna ovanpå. Strö över lite färsk timjan för extra färg och smak. Servera direkt.

Serveringstips! Lingonchutney passar fantastiskt bra till julskinka, men även till köttbullar, patéer eller som en god sås till olika ostbrickor. Den sötsyrliga smaken med en hint av värmande kryddor ger en härlig kontrast till många julrätter.