Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram. Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén? Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning? I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Saltning
Salt har framförallt tre viktiga funktioner vid livsmedelstillverkning: smak, struktur och konservering. Salt smak är en grej, men salt förstärker också andra smaker.
Det krävs ganska lite salt för att den totala smakupplevelsen skall förändras drastiskt. Extra tydligt blir det om man till exempel äter en kokt potatis utan och sedan med lite salt.
Om salt
Inom charktillverkning är det framförallt de andra två funktionerna som påverkas mest av saltet. Salt påverkar proteinstrukturen och förbättrar köttets vattenhållande förmåga. Produkten blir saftigare och man får ett minskat svinn vid tillagning. Saltet har också en viktig konserverande funktion.
INJICERING
Det låter mer avancerat än det är. När vi saltar med injicering blandas först en lake bestående av till exempel vatten, salt, socker, kryddor och övriga ingredienser beroende på recept.
Laken sprutas sedan in i produkten med nålar för att få en så jämn fördelning som möjligt. Därefter tumlas köttet för att riktigt fördela salt och kryddningen. Salt, direkt in i köttet helt enkelt
TORRSALTNING
Torrsaltning går till så att man täcker köttet med salt. Sedan låter man det ligga i kar i ett antal veckor beroende på vilken detalj man saltar. I regelbundna intervall vänder man och lägger om varje köttbit samt öser med det spad som bildas.
SOCKER
Sockret förhöjer och balanserar den salta smaken och har samma konserverande effekt som saltet. Mängden socker i en traditionell saltlake är ungefär en del socker på tio delar salt. Det socker som sedan blir kvar i den färdiga produkten är väldigt lite, vår smörgåsskinka till exempel innehåller ungefär en procent kolhydrater
Om Varmrökning
Traditionell varmrökning gör vi i rökskåp nere i källaren i Kristianstad. Produkterna får åka hiss ner på vagnar som hänger i taket i källaren där vi eldar på golvet med bokved i skåpen. Detta sätt att elda och röka gör att vi får en mycket kraftig röksmak som verkligen går in i produkten och ger en karaktäristisk smak och doft
RÖKAROM
Rökarom är trots att det står i innehållsförteckningen ingen ingrediens. Rökarom består av kondenserad rök från fliseldning, rök plus vatten helt enkelt. Kondensatet innehåller samma smakämnen och konserverande ämnen som vanlig rök. Rökångan återskapas i rökskåpen med hjälp av värme och högt tryck vilket ger en fysikaliskt sett autentisk rök i rökskåpet.
Det finns många fördelar med att röka med återskapad rök. Röken är betydligt renare än traditionell rök, systemet är slutet vilket inte ger några utsläpp och det går åt betydligt mindre flis för att framställa röken. Dessutom behöver man betydligt mindre kemikalier för att rengöra rökskåpen och hanteringen är också bättre för vår personal.
Kallrökningens hemlighet
Det är inte så hemligt. Men bra att veta. När vi tillverkar våra kallrökta korvar använder vi al (spån och flis) samt enris. Man måste hela tiden justera hur mycket som man lägger på eftersom yttre faktorer som lufttryck och luftfuktighet påverkar. En typisk kallrökning tar ungefär 3 till 4 dagar beroende på hur tjock korven är. Dessutom tillkommer mogningssteg före och efter vilket gör att hela processen tar ca 8 dygn. Inget som görs på studs, med andra ord.
Om fermentering
En typisk rökt medvurst eller styckekorv (som vår Cognacsmedvurst och Läckökorv) är en syrad eller fermenterad produkt (och ja, även isterband är syrad korv). Kött och salt blandas och sedan tillsätts socker, kryddor, potatisflingor tillsammans med späck och fett (de vita prickarna i prickigkorv). Även en starterkultur med mjölksyrabakterier tillsätts för att syrningen ska sätta igång. Bakterierna använder sockret som mat och bildar mjölksyra som ger smak samtidigt som det sänker pH.
Sen är det dags för stoppning! Det får sedan hänga och mogna över natten innan man kallröker dem. Efter rökningen ska de mogna i minst två dygn. Under hela processen torkar korvarna ut samtidigt som smaken utvecklas. Efter 8 dagar är produkterna klara och kan ställas in i kylen och därefter packas och skickas ut.
Det går att påskynda processen. Genom att gå upp i temperatur vid slutet av rökningen (60 grader). Våra helvaror tar den långa vägen – för att få den smak och uttorkning vi vill ha.
Mer köttkunskap
Alla gillar grillen. Men vi är ganska olika i hur vi grillar. Somliga kastar sig över grillen med ett otroligt fokus, medan andra bara tänder och låter elden ha sin gång. Men vem har rätt?
Till grillguidenKöttkvalitet
Det finns många faktorer som påverkar kvalitén på köttet och mycket görs redan vid uppfödningen.
DEN MÄKTIGA KORVEN
I alla kök, över hela världen spelar korven en viktig roll. Därför finns det en så stor variation, så många varianter och smaker.

Annorlunda styckningsdetaljer
Välkommen till Scans stora köttguide. Här hittar du allt du någonsin behöver veta om kött. Från styckningsdetaljer till recept.
Till Köttguiden