Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram... Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén? Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning? I alla kök över hela världen spelar korven en viktig roll. Därför finns det en så stor variation, så många varianter och smaker. Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Korvguiden
Lyckas med revbensspjällen
Ett av tricken bakom att lyckas med revbensspjällen, är faktiskt vilken värme du använder i de olika momenten. Visste du att det går alldeles utmärkt att förbereda dina spjäll flera dagar innan servering? Ugnsbaka dem tills innertemperaturen är 85 grader. Ta ut dem och kyl ner dem. När det sedan är dags för julbordet, glaserar du dem i portionsbitar. Här höjer vi värmen till 225 grader, men de ska bara stå inne i en kvart. När detta är gjort så varmhåller du dem tills det är dags för servering. Men tänk på att detta sista moment ska ske på låg temperatur, annars blir spjällen torra.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra revbensspjällen innan du bakar dem i ugn i ca 1,5 timmar tills de når innertemperaturen 85 grader. Riv först skalet på apelsinen och sedan ingefäran. Blanda sedan ihop resterande ingredienser och bre ut allt över spjällen. Glacera i ca 15 minuter på 225 grader.
Vad har revbensspjäll med spjut att göra?
Ordet ”spjäll” kommer från det lågtyska ordet ”Sper”, som betyder spjut. Från början stektes nämligen revbenen på stora spjutliknande spett, över öppen eld. Vi betvivlar inte att de fick en alldeles säregen smak, med krispig yta och saftigt kött. Men när vi idag ugnsbakar eller grillar revbenen – och tillsätter en välkomponerad glaze – så kan vi ta fram alldeles underbara smaker. Ja, helt utan eld och spjut.
Revbensspjäll var under lång tid en stor favorit på julbordet. Faktum är att spjällen ofta ansågs vara lite finare än självaste julskinkan. Idag kan vi däremot konstatera att de två rätterna kompletterar varandra perfekt. Vi låter helt enkelt skinkan gå åt det traditionella hållet, och så tar vi ut svängarna med revbenen.
”Revbensspjäll deluxe” är ett begrepp som vi på Scan tagit till oss på allvar. Vi har därför riktat in oss på olika glaze-recept med juliga ingredienser. Ett av dem innehåller ingefära, lök, kanel och hoisinsås. Som du märker är det bara fantasin som sätter gränserna när du vill göra spjällen lite lyxigare.
Vill du ha mer inspiration till jubordet?
LÄS MERREVBEN
Rapsgrisen® är en unik innovation från Scan. Köttet från Rapsgrisen® är märkbart saftigare, mörare och mer smakrikt än vanligt griskött; tack vare ...
Julskinka färdigkokt
Scan Rapsgris, mellanstor Julskinka, är gjord på en unik råvara. Våra Rapsgrisar har fått svensk raps i fodret vilket ger en förändrad fettsammansä...
JULBORDET – TUR OCH RETUR
Den som gjorde julbordet känt i medial bemärkelse, var vår mest kända matnestor, Tore Wretman.
Julbordets alla magiska klassiker
Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...
Hemligheten bakom att griljera din julskinka
En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst. Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...