Grilla svenskt spelar roll

SCAN Grill 0378 WEBB

FILÉ OCH FLINTA. SPETSKÅL ELLER GRILLKOL

Hos oss glöder alltid en liten brikett i hjärtat. Vad du än marinerar, hur du än tänder, när du nu staplar briketterna - är vi där med dig. Härliga smaker, fantastiska korvar och världens i särklass bästa djuromsorg.

grill1

TRÄ PÅ PINNE OCH DET BLIR GOTT!

Skär i mindre bitar, trä på en pinne och marinera! Antingen bara kött, eller gör ett klassiskt grillspett med lök, champinjoner, paprika och annat gott man har i skafferiet eller i kylen.

Eller, om man nu vill lyxa till det lite, som vi gillar. En saftig pluma marinerad med en klassisk Hoisin-glaze. En mörk och mustig, söt sojamarinad som blir helt kanon över glöden. Grilla, låt pluman vila lite, skär upp snyggt och strö över lite flingsalt så är du hemma!

SNABBASTE GLÖDEN MED FÖNEN!

Det låter ju helt knäppt, men med en fön, eller ännu bättre, lite tryckluft, har du den perfekta glöden på ett par minuter.

Tänd kolet i ett tändrör med lite tidningspapper, låt brinna fem minuter, sen kör du på med fönen. Om du ska använda det lite mer avancerade (och svårantändliga) kolet Binchotan får man började med ett par briketter i botten, som i sin tur tänder Binchotan-kolet. Eller prova det Norrländska kolet Birchotan från Kolektivet. Ett riktigt höjdarkol!

FOLIEHATT? NEJ FOLIEFNATT

Näste efter kolen, är nog folien bästa vännen vid grillen.

Allt gott som går att stoppa i ett foliepaket med en klick smör, lite vitlök och en kryddkvist blir ännu bättre efter en stund på glöden. Låt folket kombinera sina egna paket med olika grönsaker, kryddor, oljor och ett par skivor chorizo. Lägg i god tid runt om på gallret, eller direkt på glöden. Låt det ta sin tid och grilla i lugn och ro, sen gäller det bara att hålla koll på vilket paket som var ens egna…

AFTERBURNER

Klassiskt ZZ-Top studioalbum eller världens i särklass smartaste efterrätt?

Helt ärligt. Resultatet ser inte helt hundra ut. Konsistensen skum. Men bananas vad gott. Skär ett snitt genom bananen och skalet, tryck ner chokladbitar eller gärna med nötter för lite extra crunch! Låt därefter de stackars bananerna få sista hettan från den falnande glöden. Låt de ligga en bra stund medans ni äter allt annat gott från grillen. Bananerna serveras varma såklart! Glass brukar vara en uppskattat av barnen. För lite vuxnare smaker är till exempel är ett glas rom rakt upp och ner en vinnare!