Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram... Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén? Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning? I alla kök över hela världen spelar korven en viktig roll. Därför finns det en så stor variation, så många varianter och smaker. Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Korvguiden
Griljera som proffsen
Se till att ha ett gäng olika senapssorter hemma, det blir alltid ett lyft om du använder flera sorter. Om du vill göra din blandning sötare, skippa sockret och använd i stället honung – det ger en rundare smak. För dig som är ute efter en fastare griljering, addera en äggula i mixen. Och sist men inte minst, tänk på att ställa skinkan längst ner i ugnen, då är risken mindre att den bränns.
Gör så här:
Baka skinkan i ugn på 125 grader, i cirka 3 timmar till innertemperaturen når 70 grader.
Höj ugnen till 225 grader. Börja med att ta bort svålen på skinkan. Blanda sedan senapen med äggulan. Fördela blandningen över hela skinkan och pudra på med ströbrödet. Ställ in skinkan igen tills den får en fin färg runt om.
SVENSK MATKONST
Varje jul står den där vid det vackert uppdukade julbordet – julaftons huvudattraktion. Den är så självklar att vi ofta tar den för given. Men visst vore det kul att veta lite mer om en av våra största mattraditioner?
Julskinkan fanns faktiskt med i stora delar av Sverige redan under 1700-talet. Det skulle dock dröja ända till slutet av 1800-talet innan bönderna började ändra vissa tillvägagångsätt. Ja, man bestämde sig nu för att njuta av skinkan i stunden. Köttet från de grisar man slaktade vid luciadagen saltades inte, utan serverades istället färskt vid julbordet.
Ett ännu större genombrott kan vi tacka konstnärinnan Jenny Nyström för. Hon tyckte att julskinkan såg pampig ut – griljerad och pyntad – och hon bestämde sig för att göra den ännu pampigare på bild. Hennes målningar blev till en framgångssaga och sålde i stora upplagor. Vilket sannolikt kan ha bidragit till att den saftiga julskinkan föll alltfler i smaken. Under 1900-talet blev den sedan helt och hållet synonym med svensk julmat. Så nu står den där varje jul: Skinkan. Full av historik. Och smak.
Julskinka gourmet
En lyxigare julskinka som framtagits med extra omsorg. Den är specialskuren och är utan buljong. Gourmet julskinka är färdigkokt. Genom att du själ...
Ekologisk julskinka
Scans fina ekologiska julskinka tar tillvara på alla skinkans delar. Vi delar skinkan i 4 delar för att få en ca vikt 2 kg per Julskinka. Råvaran ä...
Julskinka skivad
Scan Hel Skivad Julskinka är bara att öppna och njuta. Vår lätthanterade julskinka, gjord på skinka från Pigghamgris, har här både griljerats &...
Julskinka rimmad
En Julskinka att tillaga genom kokning eller ugnsbakning. Med Svensk Rapsgris får du ett saftigt, mört och smakrikt kött. Unik svensk råvara där vå...
Vår gårdsmärkta julskinka har en tydlig adress
Det blir allt viktigare att veta var ditt kött kommer ifrån. Därför är vi väldigt glada att kunna presentera vår Gårdsmärkta julskinka, där du kan ...
Så här tillagar du din julskinka från grunden
Det finns två sätt att tillaga en rimmad julskinka, antingen ugnsbakar du den eller så kokar du den. Så här gör du steg för steg, för att få din...
Hemligheten bakom den perfekta griljeringen
En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst. Här tipsar vi om olika griljeringar, från den traditionella sorten till lyx- och...