Så lyckas du med den perfekta griljeringen

Griljera som proffsen

Se till att ha ett gäng olika senapssorter hemma, det blir alltid ett lyft om du använder flera sorter. Om du vill göra din blandning sötare, skippa sockret och använd i stället honung – det ger en rundare smak. För dig som är ute efter en fastare griljering, addera en äggula i mixen. Och sist men inte minst, tänk på att ställa skinkan längst ner i ugnen, då är risken mindre att den bränns.

 

Recept Julskinka

2 kg            rimmad skinka
1 dl             svensk senap
1                 Äggula
1 dl             Ströbröd (panko)

Gör så här:

Baka skinkan i ugn på 125 grader, i cirka 3 timmar till innertemperaturen når 70 grader.

Höj ugnen till 225 grader. Börja med att ta bort svålen på skinkan. Blanda sedan senapen med äggulan. Fördela blandningen över hela skinkan och pudra på med ströbrödet. Ställ in skinkan igen tills den får en fin färg runt om.

SVENSK MATKONST

Varje jul står den där vid det vackert uppdukade julbordet – julaftons huvudattraktion. Den är så självklar att vi ofta tar den för given. Men visst vore det kul att veta lite mer om en av våra största mattraditioner?

 

Julskinkan fanns faktiskt med i stora delar av Sverige redan under 1700-talet. Det skulle dock dröja ända till slutet av 1800-talet innan bönderna började ändra vissa tillvägagångsätt. Ja, man bestämde sig nu för att njuta av skinkan i stunden. Köttet från de grisar man slaktade vid luciadagen saltades inte, utan serverades istället färskt vid julbordet.

 

Ett ännu större genombrott kan vi tacka konstnärinnan Jenny Nyström för. Hon tyckte att julskinkan såg pampig ut – griljerad och pyntad – och hon bestämde sig för att göra den ännu pampigare på bild. Hennes målningar blev till en framgångssaga och sålde i stora upplagor. Vilket sannolikt kan ha bidragit till att den saftiga julskinkan föll alltfler i smaken. Under 1900-talet blev den sedan helt och hållet synonym med svensk julmat. Så nu står den där varje jul: Skinkan. Full av historik. Och smak.

Scan Julskinka Part2 0488 SKISS
AVSNITT TVÅ

KÖKSMÄSTARN ROLAND AVSLÖJAR HUR MAN FÅR TILL EN MÄSTERLIG GRILJERING PÅ JULSKINKAN.

Sortiment

Våra produkter

Vår gårdsmärkta julskinka har en tydlig adress

Det blir allt viktigare att veta var ditt kött kommer ifrån. Därför är vi väldigt glada att kunna presentera vår Gårdsmärkta julskinka, där du kan ...

Så här tillagar du din julskinka från grunden

Det finns två sätt att tillaga en rimmad julskinka, antingen ugnsbakar du den eller så kokar du den. Så här gör du steg för steg, för att få din...

Hemligheten bakom den perfekta griljeringen

En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst. Här tipsar vi om olika griljeringar, från den traditionella sorten till lyx- och...