Styckmästarens utvalda gris

Grisen som äter raps

På ett antal utvalda svenska gårdar har vi på Scan tillsammans med bönderna valt att tillsätta svensk rapsolja i grisarnas foder. En helt naturlig kost som gör att köttet får en högre andel naturligt nyttiga fetter, som Omega 3. En sådan fettsammansättning gör i sin tur att köttet blir mörare och smakrikare.
Grisen mår bra, och du mår bra.

VÅRT BÄSTA GRISKÖTT

Köttet av rapsgris är saftigt, mört och smakrikt. Tack vare fodrets sammansättning bjuder våra svenska rapsgrisar på en fantastisk ätupplevelse. Köttet har en tydlig marmorering och en fyllig lite nötig smak. Marmoreringen bidrar till att köttet blir lättlagat då fettet gör att det behåller sin saftighet. Därför uppskattas rapsgrisen både av hemmakockar och svensk kockelit. 

 

GÅRDSMÄRKT FÖRPACKNING

Våra svenska rapsgrisar föds upp av utvalda bönder med närodlad raps i sitt foder. Den solgula rapsens frön gör köttet saftigare och smakrikare – och julen ännu godare. Du kan enkelt se från vilken av våra nio rapsgrisbönder som just din produkt kommer från, direkt på förpackningen.

Info & Inspo

EN LÅNG HISTORIA KORT

Ett långt projekt

Scan startade 1974 ett projekt som syftade till att utveckla en ny och bättre grisras än vad som funnits tidigare.

I världen finns många olika grisraser och korsningar av dessa. Alla med sina för- och nackdelar. Efter att ha studerat grisavel och grisproduktion i olika länder bestämde Scan sig för att gå vidare med en treraskorsning där modern är en korsning mellan Svensk Lantras och Yorkshire, och fadern är en Hampshiregris.

Piggham

Den nya grisrasen fick namnet Piggham. Namnet har inget med engelskans ”pig” eller ”ham” att göra som det är lätt att tro. Pigg kommer från att den nya grisen var en ovanligt pigg och glad krabat och sista stavelsen, ham, kommer från faderrasen Hampshire. Underligt sammanträffande, ingen felstavning.

Försäljningen av Piggham som började 1983 blev en större succé än vad någon hade vågat hoppas på. Piggham blev ett kvalitetsbegrepp för handlare, krögare och konsumenter. Idag är allt griskött som säljs under Scanvarumärket från Pigghamgrisar.