PEPPARSTEKT KOTLETT MED FETAOSTKRÄM, BAKAD TOMAT, SOTAD OCH SMÖRBAKAD LÖK

PEPPARSTEKT KOTLETT MED FETAOSTKRÄM, BAKAD TOMAT, SOTAD OCH SMÖRBAKAD LÖK

För 4 personer
Ingredienser
  • KOTLETT
  • 4 st kotletter av Scan Rapsgris
  • svartpeppar och espelettpeppar
  • finmalet salt och flingsalt
  • rapsolja
  • 50 g smör
  • 2 stjälkar rosmarin
  • 1 vitlök
  • BAKADE TOMATER
  • 200 g små cocktail tomater
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • FETAOSTKRÄM
  • 100 g fetaost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 dl rapsolja
  • 2 äggulor
  • 1 msk champagnevinäger
  • Salt
  • SOTAD OCH BAKAD LÖK
  • 4 syltlökar
  • 100 g smör
  • Salt
  • ÖRTSALLAD
  • 100 g körvel och krasse
  • Gräslöksolja
  • 1 halvt knippe gräslök
  • 3 dl olja
  • ROSTADE HASSELNÖTTER
  • 50 g skalade hasselnötter
  • 1 msk olja
  • SKYSÅS
  • 1/2 dl fläskbuljong
  • 1/2 dl kycklingbuljong
  • 1/2 dl sirap
  • 1/2 dl soja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
Gör så här 1. Kotlett: Peppra, salta och olja in köttet en stund innan stekning. 2. Häll olja i en varm panna och lägg sen i köttet. När köttet har fått lite yta, tillsätt smör, vitlök och rosmarin. Sänk värmen lite och ös kotletten med smör. 3. Stek klart i pannan. Ta upp köttet och låt det vila innan du skär upp det så behåller kotletten sin saftighet. Vid servering; strö över lite flingsalt. 4. Bakade tomater: Dela tomaterna på mitten och skär av botten så att de kan stå upp. Ringla över olivolja, salt och peppar. 5. Baka i ugn på 120 grader i ca 15 minuter. 6. Fetaostkräm: Mixa fetaost, vitlök och rapsolja slätt. Häll över i ett litermått. Slå sedan en majonnäs med en stavmixer, kannmixer eller för hand. Ta äggulorna först och rör sedan ner fetaost- och oljeblandningen. Smaka av med champagnevinäger och salt. 7. Sotad och bakad lök: Dela lökarna på mitten eller i stora skivor. Sota hårt i panna med lite olja. Tryck till lökarna så de blir jämt sotade. 8. Baka i ugn 120 grader i 20 minuter med smör, som helst ska täcka all lök. 9. Örtsallad: Lägg salladen i iskallt vatten en stund. Torka av bladen. 10. Gräslöksolja: Värm oljan till max 80 grader. Mixa gräslök och olja. Sila genom en silduk eller handduk. 11. Hasselnötter: Ringla olja på hasselnötterna och rosta på 160 grader i 5 minuter i taget så de inte bränner (ca 10-15 minuter totalt). 12. Skysås: Koka upp alla ingredienser. Smaka av med salt.