Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram... Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén? Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning? I alla kök över hela världen spelar korven en viktig roll. Därför finns det en så stor variation, så många varianter och smaker. Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Korvguiden
FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR
Våra rapsgrisar kommer från nio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsen bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.
Vi har dessutom börjat gårdsmärka våra rapsgrisprodukter, så att du enkelt kan se vilken gård köttet du äter kommer ifrån.
VÅRT BÄSTA GRISKÖTT
Köttet av rapsgris är saftigt, mört och smakrikt. Tack vare fodrets sammansättning bjuder våra svenska rapsgrisar på en fantastisk ätupplevelse. Köttet har en tydlig marmorering och en fyllig lite nötig smak. Marmoreringen bidrar till att köttet blir lättlagat då fettet gör att det behåller sin saftighet. Därför uppskattas rapsgrisen både av hemmakockar och svensk kockelit.
Pluma Rapsgris
Rumstemperera köttet innan tillagning. Pluman är tacksam att grilla. Grilla ytan hårt så att den blir knaprig. Låt gå färdigt på indirekt värme....
Kotlettracks Raps
Svensk Rapsgris får genom sin uppfödning på foder med svensk raps en unik smakrikhet, mörhet och saftighet. En lätt nötig ton och mjuk textur....
Karré rapsgris
Fläskkarrén sitter på främre delen av grisen, mellan huvud och kotlettrad. Karrén är en mångsidig detalj som kan tillagas både hel och i skivor....
SPARERIBS 18 CM RAPS
Tjocka revbensspjäll är de främre revbenen och tunna spjäll är de bakre. Spareribs är saftigt och kaloririkt, med en tjock fettkant och marmorerat...
GRISEN SOM ÄTER RAPS
På ett antal utvalda svenska gårdar har vi på Scan tillsammans med bönderna valt att tillsätta svensk rapsolja i grisarnas foder. En helt naturlig kost som gör att köttet får en högre andel naturligt nyttiga fetter, som Omega 3. En sådan fettsammansättning gör i sin tur att köttet blir mörare och smakrikare. Grisen mår bra, och du mår bra.
VÅRT BÄSTA GRISKÖTT
Köttet av rapsgris är saftigt, mört och smakrikt. Tack vare fodrets sammansättning bjuder våra svenska rapsgrisar på en fantastisk ätupplevelse. Köttet har en tydlig marmorering och en fyllig lite nötig smak. Marmoreringen bidrar till att köttet blir lättlagat då fettet gör att det behåller sin saftighet. Därför uppskattas rapsgrisen både av hemmakockar och svensk kockelit.
Ett långt projekt
Scan startade 1974 ett projekt som syftade till att utveckla en ny och bättre grisras än vad som funnits tidigare.
I världen finns många olika grisraser och korsningar av dessa. Alla med sina för- och nackdelar. Efter att ha studerat grisavel och grisproduktion i olika länder bestämde Scan sig för att gå vidare med en treraskorsning där modern är en korsning mellan Svensk Lantras och Yorkshire, och fadern är en Hampshiregris.
Piggham
Den nya grisrasen fick namnet Piggham. Namnet har inget med engelskans ”pig” eller ”ham” att göra som det är lätt att tro. Pigg kommer från att den nya grisen var en ovanligt pigg och glad krabat och sista stavelsen, ham, kommer från faderrasen Hampshire. Underligt sammanträffande, ingen felstavning.
Försäljningen av Piggham som började 1983 blev en större succé än vad någon hade vågat hoppas på. Piggham blev ett kvalitetsbegrepp för handlare, krögare och konsumenter. Idag är allt griskött som säljs under Scanvarumärket från Pigghamgrisar.