Fläsk - Scan

Fläsk

Fläsk. Kanske det mest klassiska vi har i svensk husmanskost – från rimmat till rökt, från knaperstekt till långkokt. I pannkakan eller ärtsoppan, på grillen eller i pannan. Här guidar vi dig genom fläskets fantastiska värld: hur du rimmar, steker, grillar och förvarar fläsket som ett riktigt proffs. Självklart bjuder vi också på några riktigt goda recept.

flask porchetta scan

Rimmat fläsk – en salt historia

Kanske tänker du på grisen Särimner, som asarna festade på i Valhalla varje kväll? Eller så minns du Karl-Oskar i Småland, som kämpade för att bevara maten så länge som möjligt? Eller är du bara otroligt sugen på klassisk julskinka? Att rimma fläsk är en gammal konserveringsmetod som går ut på att salta köttet så att det håller för längre förvaring. I dag rimmar vi mest för den goda smakens skull – och det är inte bara fläsk som rimmas. Det går lika bra med nöt- eller lammkött.

 

Rimmat fläsk på 3 sätt: så gör du

Vad är hemligheten bakom rimmat fläsk som får änglarna att sjunga 
(och asarna att jubla)? 

Jo, rimningen kan göras på tre sätt:

1. Torrsaltning – du gnider in köttet med en blandning av socker och salt. Metoden ger koncentrerad smak på ytan och fungerar särskilt bra för mindre bitar.
2. Lagrad i saltlake – koka upp en lag på vatten, salt och socker, låt den svalna och lägg i köttet. Den här metoden ger saftigt kött hela vägen in.
3. Kombinationen – varför inte kombinera båda? Torrsaltning först och sedan lag ger det bästa av två världar: smakrik yta och saftig insida.

 

Vårt enkla recept på saltlake

1. Blanda 5 liter vatten, 800 g salt och 100 g socker.
2. Krydda gärna med hel svartpeppar, enbär eller timjan – för extra arom. Du kan även prova lagerblad eller vitlök för variation.
3. Koka upp lagen, ta av från plattan och låt svalna. Lagen ska vara klar, inte grumlig – annars kan köttet få en konstig färg eller smak.
4. Häll den kalla lagen över köttet så att det täcks helt. Vill du vara extra säker på att allt kött får kontakt med lagen, vänd på biten efter halva tiden.
5. Låt stå svalt! Tiden beror helt på köttets storlek. En julskinka på 3–4 kg behöver ungefär en vecka, medan mindre bitar kan räcka med 2–3 dagar.


Tips!

För ännu mer smak kan du lägga i kryddorna direkt i lagen tillsammans med köttet. När köttet är klart att koka, ta upp det, torka av lätt och koka som vanligt med grönsaker och pepparkorn.

Serveringsförslag: Rimmat fläsk mår som bäst med en klick rotmos till. För som journalisten och författaren Torsten Ehrenmark sa: ”All glädje utan rotmos är konstlad glädje.”


sortiment

Våra produkter

Vilket fläsk till carbonara?

Traditionellt används pancetta eller guanciale – men vem försöker vi lura? Bacon är det givna valet för den ultimata carbonaran. Testa med jägarbacon för att ge din carbonara ett djup, med rökiga toner.

Sidfläsk – en perfekt balans mellan kött och fett

Sidfläsk är en riktig stjärna i köket – lika gott i raggmunk som i fläskpannkaka. Hemligheten ligger i texturen – en perfekt balans mellan kött och fett som gör det saftigt, smakrikt och oemotståndligt.

Färskt sidfläsk: Kan tillagas direkt, i bit eller skivat.

Rimmat sidfläsk: Saltat för längre hållbarhet och smak – finns både som stekfläsk och hel bit.

Bacon: Rökt och rimmat sidfläsk, svenskarnas eviga favorit.

Grilla fläsk: 5 steg för att lyckas

1. Välj rätt styckningsdetalj

Fläskkarré: saftig och marmorerad – perfekt för grillen.
Fläskkotlett: magrare, men god med marinad.
Revbensspjäll: kräver lite förkokning, men blir fantastiskt möra.

2. Marinera med kärlek

Fläsk älskar smaker! Marinera gärna några timmar (eller över natten) med:
Sötma: honung, äppeljuice eller farinsocker.
Syra: vinäger, citron eller soja.
Kryddor: vitlök, chili, ingefära, rosmarin eller timjan.

3. Temperatur och teknik

Direkt värme för yta, indirekt värme för att tillaga klart.
Innertemperatur: sikta på ca 70–75°C för fläskkött.
Använd alltid termometer – grillproffsets bästa vän.

4. Låt köttet vila

När köttet är klart – låt det vila i 5–10 minuter innan du skär upp. 
Då behåller det saftigheten.

5. Servera med stil

Grillat fläsk passar utmärkt med:
Grillade grönsaker
Coleslaw eller potatissallad
BBQ-sås eller chimichurri


Tips!

Lägg undan lite marinad till pensling under grillningen – men använd inte den som varit i kontakt med rått kött.


Är fläsk rött kött?

Ja – faktiskt! Gris räknas som rött kött, precis som nöt och lamm.

Hur länge håller fläsk i frysen?

Nu är det kokta fläsket fryst!
Skämt åsido, det här gäller fläsket som inte är tillagat och hur lång hållbarhet det har i frysen. Svaret är enkelt: så länge temperaturen är –18°C eller kallare är det inte farligt. Bakterier förökar sig inte i frysen, men smaken och konsistensen försämras med tiden när fettet härsknar.

Så håller du koll
Lukta och titta: Ser det okej ut och luktar fräscht – bra.
Smaka: Stek en liten bit utan kryddor. Smakar det som fläsk ska smaka, då är det grönt.


3 regler för bästa hållbarhet i frysen:


1. Packa lufttätt för att undvika frysskador.
2. Märk med datum när du fryser in.
3. Tänk på att fett kött, som fläsk, har kortare hållbarhet än magrare sorter.

Den som väntar på något gott … har frysen inställd på minst –18°C.

Hur steker man fläsk?

Styckmästarens stektips för fläsk:

1. Använd smör + olja i pannan.
2. Hetta upp fettet ordentligt innan fläsket går i.
3. Stek i omgångar, inte för många skivor på en gång.
4. Vänd inte för ofta – låt ytan bli knaprig och fint rödbrun.
5. Låt skivorna rinna av på hushållspapper innan servering.

Köttguiden

Gris

Mycket av vårt matarv bygger faktiskt på griskött. Grisen har sin givna plats både på det traditionella julbordet och på grillen...

Våra produkter

SCAN EKO

Många av våra leverantörer driver ekologiska gårdar. Och som du säkert redan anar kommer ekologiskt med många fördelar! I vårt sortiment finns många eko-produkter att välja mellan och på den här sidan presenterar vi några av våra favoriter...