Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram... Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén? Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning? I alla kök över hela världen spelar korven en viktig roll. Därför finns det en så stor variation, så många varianter och smaker. Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Korvguiden
Så här lagar du julskinkan från grunden
Oavsett om du ugnsbakar eller kokar din julskinka, är låg temperatur och lång tillagning hemligheten bakom ett perfekt resultat. Skinkan blir nämligen lätt torr om den tillagas för fort.
En stektermometer som visar julskinkans innertemperatur, är ett perfekt verktyg att använda sig av.

Kokad julskinka
Skölj skinkan hastigt i kallt vatten. Stick en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Lägg skinkan i en gryta och häll på kallt vatten så att det täcker. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök.
Koka upp och låt skinkan sjuda under lock på svag värme. Ta upp skinkan när termometern visar mellan 70°C och 75°C, då den är som bäst. Beräknad tillagningstid är 0,5-1 timme per kilo skinka.
Ugnsbakad julskinka
Skölj skinkan hastigt i kallt vatten. Lägg skinkan med svålen upp i en ugnssäker form.
Du kan baka skinkan i antingen 125°C eller 175°C. Den lägre temperaturen tar längre tid men ger i gengäld en ännu saftigare och mörare skinka.
Om du väljer 175°C ska skinkan svepas in i folie. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Skinkan är klar när termometern visar 70°C.
Du kan också låta den stå till 75°C då den är väl tillagad, men mer än så gör att den troligen blir torr. Tänk också på att skinkan fortsätter att tillagas när du griljerar den.
Beräknad tillagningstid i 125°C är 1,5-2 timmar per kilo skinka. I 175°C tar det cirka 1-1,5 timmar per kilo. Vi rekommenderar dock att alltid använda en stektermometer för att vara säker på att den går precis lagom länge.
Dags för griljering
När du är färdig med din kokta eller ugnsbakade julskinka, tar du bort nätet och skär bort svålen. När skinkan har svalnat är den redo att griljeras.
Här kan du läsa mer om hur du griljerar och inspireras av våra olika recept – allt från klassisk griljering till lite mer oväntade smakkombinationer.
Häll inte bort spadet
När du kokat din skinka blir det ett välsmakande spad över. Med detta som utgångspunkt kan du göra många goda rätter, som till exempel dopp i grytan.
Därför har vi låtit spadet från våra färdigkokta skinkor vara kvar i förpackningen. Men tänk på att spadet är väldigt koncentrerat och bör spädas ut innan det används.
Välj rätt julskinka
Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg. Vi hjälper dig att hitta rätt .
Julbordets alla magiska klassiker
Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...
Förgyll julminglet med plockmat
En riktigt god jul bygger på mys, glädje och njutning. Ja, det är ju faktiskt en gemenskap som börjar långt innan själva julafton. Därför vill vi...
Julskinka gourmet
En lyxigare julskinka som framtagits med extra omsorg. Den är specialskuren och är utan buljong. Gourmet julskinka är färdigkokt. Genom att du själ...
Ekologisk julskinka
Scans fina ekologiska julskinka tar tillvara på alla skinkans delar. Vi delar skinkan i 4 delar för att få en ca vikt 2 kg per Julskinka. Råvaran ä...
Julskinka skivad
Scan Hel Skivad Julskinka är bara att öppna och njuta. Vår lätthanterade julskinka, gjord på skinka från Pigghamgris, har här både griljerats &...
Julskinka rimmad
En Julskinka att tillaga genom kokning eller ugnsbakning. Med Svensk Rapsgris får du ett saftigt, mört och smakrikt kött. Unik svensk råvara där vå...