Våra bästa köttbullar?

Hemligheten bakom våra bästa köttbullar ligger såklart i kvalitén på köttet. Hos oss är det Benny Granqvist som står för det yttersta av köttkvalitet. Han vet också att om man blandar in till exempel lite sidfläsk blir det ännu godare. Hur du sen gör för att skapa din bästa köttbullemiddag är upp till dig, eller så kan du få lite hjälp på traven nedan!

Våra bästa köttbullar

Vår nationalrätt!

Vad är vi svenskar kulinariskt kända för utomlands? ”Swedish meatballs” är lika mycket ett fenomen som en tradition. Men var kommer den ifrån och hur blev den så populär? Första kända användningen av ordet köttbulle dök upp i Cajsa Wargs kokbok, 1755. Innan dess kallades de frikadeller, vilket i nutida språkbruk avser köttbullar som kokas i soppa, sås eller buljong.

 

Åsikterna kring köttbullens historia är många. Som att den till exempel skulle komma från Turkiet. Men det finns också uppgifter om hur man pressade kött genom en sil i medeltidens England. Och i arabvärlden var det inte ovanligt att man formade lammkött till runda bollar och smaksatte med saffran. Cajsas recept däremot, det bestod av hackat kött, rivet bröd och ägg, i och med det lades grunden till vår svenska köttbulle.

 

De kommer i många former och hittas överallt, från korvkiosken till finrestaurangen, som räddaren i nöden, till hyllad paradrätt vid högtider. En sak är säker, vi har alla en relation till våra ”Swedish meatballs” och är älskad av många.

Scan Kottbullar 0088 SQUARE

SÅ HÄR SER DE UT, VÅRA BÄSTA KÖTTBULLAR!

Våra bästa köttbullar får sin goda smak av svensk nötbringa, sidfläsk, schalottenlök och en skvätt rödvin. Råvarorna i våra köttbullar är noga utvalda för att göra dem extra saftiga och smakrika.  

Köp via mathem.se

Var rå mot lingonen!

Köpta lingon i all ära, men inget går upp mot att röra de små sura bären själv. Det tvistas fortfarande om vad som är godast, kokt lingonsylt eller rårörda. Avgör själv, här kommer ett recept på de rörda…

200 g frysta lingon
1-1,5 dl socker

Blanda samman allt i en bunke, tills allt socker löst sig, mosa eventuellt lite av lingonen med en gaffel. Allt kan med fördel göras någon timme innan maten ska serveras eller dagen före. Lingonen håller länge i kylen.

Ingen press på herr gurka!

Mormors hemlighet är avslöjad! Skiva gurkan med en osthyvel, lägg gurkan i en vid bunke, häll 2-3 msk ättika, 1 tsk salt och 4-5 msk socker. Blanda runt, låt allt stå och vätska sig cirka 10 min. Någon press behövs egentligen inte :)

Blanda igen och tillsätt lite hackad persilja. Servera till dina godaste köttbullar!

Stek i smör!

Ja vad annars? Brynt smör är något av det godaste som finns, så i kombination med dina bästa köttbullar finns ju inget tak med smaksensationer som kan uppstå. Bryn smöret, stek tills köttbullarna fått lite extra färg och servera med något gott tillbehör (egen pressgurka kanske?) och plötsligt har du en perfekt fredagsmiddag, som både vuxna som barn älskar. Korka upp!

INGET FUFFENS FÖR MAXAT FLUFF

Att göra ett perfekt mos är en helig graal för många kockar. Här får du hemligheten för att göra ett mästerligt mos; Skala och koka mjölig potatis mjuk, häll av vattnet och ånga av den lätt. Pressa med potatispress. Tillsätt ett par rejäla bitar rumsvarmt smör, snåla inte! När du tror att du har tillräckligt, ta en klick till :) Häll över varm mjölk (gärna röd) och rör fluffigt med en ballongvisp, men vispa inte tokmycket. Krydda med lite vitpeppar, nyriven muskotnöt och salt. Servera och imponera precis som på stjärnkrogarna.

Steka

Fläsksida

Fläskets hemvist och smakens kärna. Denna detalj, som är helt utan ben men inte helt utan fett, och sitter precis som det låter på grisens sida,...

Steka

Steka