Mamma Scans köttbullar med potatismos, gräddsås och smörstekt svartkål

Mamma Scans köttbullar med potatismos, gräddsås och smörstekt svartkål

Våra älskade köttbullar tillsammans med sina bästa vänner - lent mos, krämig och smakrik sås och de pigga lingonen - vårt tillägg som höjer rätten ytterligare är den krispiga smörstekta kålen! Hittar du inte svartkål så fungerar grönkål lika bra.

För 4 personer
Ingredienser
  • 500g Mamma Scans köttbullar

Mos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 50 g smör
  • Salt och vitpeppar

Gräddsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kalvfond
  • Ev. 2 msk vinbärsgelé
  • Salt och svartpeppar
  • 1 knippe svartkål
  • 2 msk smör
  • Salt och svartpeppar
  • Inlagd gurka eller pressgurka
  • Lingonsylt eller rårörda lingon
Gör så här Skala potatisen och koka den sedan mjuk i lättsaltat vatten. Mosa och vipa potatisen till ett lent och luftigt mos med smör, mjölk och grädde. Smaka av med salt och vitpeppar.

Smält smör i en tjockbottnad kastrull, rör ner vetemjölet och tillsätt mjölk och grädde under omrörning. Koka upp - fortfarande under omrörning och smaka sedan av med gelé samt salt och peppar.

Skölj svartkålen och ta bort den grova nerven i mitten av bladen. Riv ner bladen i mindre bitar och stek sedan snabbt på hög värme i smöret och smaksätt med salt och peppar.

Stek köttbullarna och servera med mos, gräddsås, kål, lingon - även inlagd gurka är väldigt gott till.