Köttbullar "Klassikernas Klassiker"

Köttbullar "Klassikernas Klassiker"

Steka För 4 personer
Ingredienser
  • 500 g Scan Blandfärs
  • 2 st lökar, gula (medelstora)
  • 3 msk sirap ljus
  • 3 krm fyra kryddor
  • 3 tsk salt
  • 8 st kryddpepparkorn
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,75 dl mjölk 3%
  • 2 tsk dijonsenap
  • -

MANDELPOTATISPURÉ

  • 1 kg mandelpotatis
  • 60 g smör
  • 1 krm muskotnöt fint malen
  • 1 dl västerbottenost riven
  • 2 msk bladpersilja fint hackad
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vispgrädde
  • -

VITPEPPARGRÄDDSÅS

  • 6 dl kalvfond
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 2 st lökar gula
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 st äpple
  • salt o vitpeppar efter smak
  • smör, matolja till stekning
  • -

RÅRÖRDA LINGON

  • 300 g lingon frysta
  • 1,5 dl strösocker
  • -

PRESSGURKA

  • 1 dl ättika (12%)
  • 2 dl strösocker
  • 3,5 dl vatten
  • 1 st gurka
  • 1 msk persilja
  • salt
Gör så här KÖTTBULLAR:
Fräs löken och den stötta/malda kryddpepparn och låt svalna till rumstemperatur.
Blanda sedan alla övriga ingredienser och forma till köttbullar. Stek dem sedan gyllene i smör och olja.

MANDELPOTATISPURÉ:
Skala mandelpotatisen och koka den helt klar i lättsaltat vatten. Låt ånga av under papper.
Värm vispgrädden.
Passera potatisen genom en passör, blanda den passerade potatisen med smör och rör ner den varma grädden, krydda med muskotnöt, västerbottensost och persiljan, smaka av med saltet.

VITPEPPARGRÄDDSÅS:
Rosta de hela vitpepparkornen i lite matolja.
Skala, finhacka och fräs den gula löken i matolja och smör, pressa i vitlöken, tillsätt det finhackade äpplet fräs vidare tillsammans med vitpepparkornen.
Tillsätt det vita vinet, reducera, tillsätt fonden - reducera och runda av med grädde och svartvinbärsgelé, smaka av med salt och eventuellt mer vitpeppar. Sila såsen och reducera till en krämig konsistens.

RÅRÖRDA LINGON:
Blanda lingonen med strösockret i en rymlig bunke, rör om så att det blandas väl.
Låt tina och rör då och då. Plasta gärna under tiden sockret smälter.
När sockret är helt smält och väl blandat är det klart.

PRESSGURKA:
Vispa ättika, socker och vatten så att sockret löser sig, runda av med en nypa salt. Skiva gurkan tunt och lägg i skål, strimla persiljan och häll över lagen, låt stå och dra i kylen.