Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden

Fläskytterfilé Wellington med soltorkad tomatcrème
Fläskytterfilé Wellington med soltorkad tomatcrème, krämiga linser & snabb skysås - en smakrik festmåltid som imponerar. Perfekt recept för helg eller bjudning!
- ca 600-700 g Scan fläskytterfilé
- 1 rulle smördeg (färsk, ca 250 g)
- 2 msk dijonsenap
- 100 g färskost
- 8 st soltorkade tomater i olja, finhackade
- 1 ägg (till pensling)
- Salt, svartpeppar
- Smör och olja till stekning
krämiga linser
- 1 burk kokta linser
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 2 dl grädde eller matlagningsgrädde
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk smör
- Salt, peppar, ev. lite citronsaft
snabb skysås
- 2 dl vatten
- 0,5 msk koncentrerad kalvfond
- 1 tsk soja
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk maizena + lite vatten (till redning)
- 1 msk smör (för glans)
Rör ihop färskost och hackade soltorkade tomater. Smaka av med peppar.
Rulla ut smördegen. Bred soltorkad tomat-crèmen i mitten av smördegen. Lägg den brynta filén ovanpå. Pensla filén med lite dijonsenap. Vik in sidorna och rulla ihop till ett tätt paket (smördegsskarven nedåt). Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200°C (varmluft) i ca 25-30 min, eller tills smördegen är gyllene och filén nått 65-70°C i innertemperatur.
Fräs schalottenlök och vitlök i smör. Tillsätt linserna, grädde och dijonsenap. Låt sjuda ihop tills det blir krämigt, ca 5-7 min. Smaka av med salt, peppar och ev. lite citronsaft för friskhet.
Koka upp vatten, fond, soja och senap.
Red av med maizena utrört i lite kallt vatten.
Sänk värmen och vispa i en klick smör precis före servering.