Fläskytterfilé Wellington med soltorkad tomatcrème - Scan
Fläskytterfilé Wellington med soltorkad tomatcrème

Fläskytterfilé Wellington med soltorkad tomatcrème

Fläskytterfilé Wellington med soltorkad tomatcrème, krämiga linser & snabb skysås - en smakrik festmåltid som imponerar. Perfekt recept för helg eller bjudning!

För 4 personer
Ingredienser
  • ca 600-700 g Scan fläskytterfilé
  • 1 rulle smördeg (färsk, ca 250 g)
  • 2 msk dijonsenap
  • 100 g färskost
  • 8 st soltorkade tomater i olja, finhackade
  • 1 ägg (till pensling)
  • Salt, svartpeppar
  • Smör och olja till stekning

krämiga linser

  • 1 burk kokta linser
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 dl grädde eller matlagningsgrädde
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk smör
  • Salt, peppar, ev. lite citronsaft

snabb skysås

  • 2 dl vatten
  • 0,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk maizena + lite vatten (till redning)
  • 1 msk smör (för glans)
Gör så här Putsa fläskytterfilén ren från hinnor. Salta och peppra. Bryn den runtom i smör och olja tills den får fin färg. Låt svalna något.

Rör ihop färskost och hackade soltorkade tomater. Smaka av med peppar.

Rulla ut smördegen. Bred soltorkad tomat-crèmen i mitten av smördegen. Lägg den brynta filén ovanpå. Pensla filén med lite dijonsenap. Vik in sidorna och rulla ihop till ett tätt paket (smördegsskarven nedåt). Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200°C (varmluft) i ca 25-30 min, eller tills smördegen är gyllene och filén nått 65-70°C i innertemperatur.

Fräs schalottenlök och vitlök i smör. Tillsätt linserna, grädde och dijonsenap. Låt sjuda ihop tills det blir krämigt, ca 5-7 min. Smaka av med salt, peppar och ev. lite citronsaft för friskhet.

Koka upp vatten, fond, soja och senap.
Red av med maizena utrört i lite kallt vatten.
Sänk värmen och vispa i en klick smör precis före servering.