Fläskytterfilé i sockerkakasform med gräddig sås och pressgurka

Fläskytterfilé i sockerkakasform med gräddig sås och pressgurka

Visst låter det knasigt att lägga köttet i en kakform men resultatet blir ett supermört och saftigt kött och en sås som blir helt gudomlig!

För 4 personer
Ingredienser
  • 1 Scan fläskytterfilé (ca 1 kg)
  • Salt och peppar
  • Smör
  • 2 dl grädde
  • 2 dl crèmefraiche
  • 2 msk kalvfond
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • Salt och peppar

Till såsen

  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk majsstärkelse

Pressgurka

  • 1 gurka - tunt hyvlad
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • 0,5 dl hackad persilja

Till servering

  • Potatis eller ris
  • Ev. Grönsallad
Gör så här Sätt ugnen på 160 grader. Salt och peppra köttet runt om och stek sedan på i en stekpanna så det får fin färg runt om.

Blanda ihop grädde, crèmefraiche, fond, soja, gelé samt timjan och smaka av med salt och peppar. Lägg köttet i en avlång sockerkaks- eller limpform och slå på blandningen. Tillaga i ugnen i ca 1 timme tills köttet har en innertemp på 70 grader.

Blanda samman ättikslagen och slå över gurkan - toppa med hackad persilja.

Koka upp skyn från sockerkaksformen med matlagningsgrädde och red av med majsstärkelse - smaka av med salt och peppar.

Skiva köttet och servera med potatis, sås och pressgurka.