Mamma Scans köttbullar med potatismos, gräddsås och smörstekt svartkål
Mamma Scans köttbullar med potatismos, gräddsås och smörstekt svartkål

Mamma Scans köttbullar med potatismos, gräddsås och smörstekt svartkål

Våra älskade köttbullar tillsammans med sina bästa vänner - lent mos, krämig och smakrik sås och de pigga lingonen - vårt tillägg som höjer rätten ytterligare är den krispiga smörstekta kålen! Hittar du inte svartkål så fungerar grönkål lika bra.

För 4 personer
Ingredienser
  • 500g Mamma Scans köttbullar

Mos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 50 g smör
  • Salt och vitpeppar

Gräddsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kalvfond
  • Ev. 2 msk vinbärsgelé
  • Salt och svartpeppar
  • 1 knippe svartkål
  • 2 msk smör
  • Salt och svartpeppar
  • Inlagd gurka eller pressgurka
  • Lingonsylt eller rårörda lingon
Gör så här Skala potatisen och koka den sedan mjuk i lättsaltat vatten. Mosa och vipa potatisen till ett lent och luftigt mos med smör, mjölk och grädde. Smaka av med salt och vitpeppar.

Smält smör i en tjockbottnad kastrull, rör ner vetemjölet och tillsätt mjölk och grädde under omrörning. Koka upp - fortfarande under omrörning och smaka sedan av med gelé samt salt och peppar.

Skölj svartkålen och ta bort den grova nerven i mitten av bladen. Riv ner bladen i mindre bitar och stek sedan snabbt på hög värme i smöret och smaksätt med salt och peppar.

Stek köttbullarna och servera med mos, gräddsås, kål, lingon - även inlagd gurka är väldigt gott till.