Fläskkotlett med krispiga jordärtskockor & gräddig sparrissås
Fläskkotlett med krispiga jordärtskockor & gräddig sparrissås

Fläskkotlett med krispiga jordärtskockor & gräddig sparrissås

Möra fläskkotletter med krispiga jordärtskockor och en gräddig sparrissås - en smakrik rätt som kombinerar rustik husmanskost med lyxiga smaker.

För 4 personer
Ingredienser
  • 4 Scan fläskkotletter (gärna med ben för extra smak)
  • Salt & svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 1 kvist färsk timjan

Krispiga jordärtskockor

  • 300 g jordärtskockor
  • 2 msk vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • Salt & peppar

Gräddig sparrissås

  • 200 g grön sparris
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 msk smör
  • 1 tsk citronsaft
  • Salt & peppar
Gör så här Skrubba jordärtskockorna rena, men behåll skalet. Koka skockorna i micron i 5 min under på plast på en tallrik. Dela skockorna på hälften och stek som krispiga i en het stekpanna.

Skär sparrisen i mindre bitar, spara topparna. Fräs schalottenlök i smör tills den blir mjuk. Tillsätt sparris (utom topparna) och grädde. Låt sjuda i 5 minuter. Mixa såsen slät, smaka av med citronsaft, salt och peppar. Vänd ner sparristopparna

Krydda kotletterna med salt och peppar. Stek i olivolja och smör på medelhög värme i ca 4 minuter per sida. Ös med smöret och timjan de sista minuterna. Låt vila 5 minuter innan servering.