Köttbullar med Potatispuré, Gräddsås, Lingon och Pressgurka
Köttbullar med Potatispuré, Gräddsås, Lingon och Pressgurka

Köttbullar med Potatispuré, Gräddsås, Lingon och Pressgurka

En klassisk tallrik med köttbullar, potatispuré, gräddsås, lingon och pressgurka. Succe!

För 4 personer
Ingredienser
  • 1 kg Mamma Scans köttbullar
  • 25 g smör
  • 1 msk matolja

Potatispuré

  • 1 kg mospotatis (t.ex. King Edward)
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 50 g smör

Gräddsås

  • 1 gul lök, riven eller finhackad
  • 10 g smör
  • 0,5 dl mörk kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 msk gurkspad
  • 1 msk rårörda lingon

Lingon

  • 250 g frysta lingon
  • 250 g socker eller sockerdricka

Pressgurka

  • 1 gurka, tunt skivad
  • 1 dl ättika (12 %)
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • Dill
Gör så här Skiva gurkan tunt och lägg i en skål. Blanda ättika, socker och vatten till en 1-2-2 lag. Rör om tills sockret har löst sig. Häll lagen över gurkan och låt stå i minst 30 minuter, gärna längre. Toppa med finhackad persilja innan servering om så önskas.

Blanda frysta lingon med socker eller sockerdricka i en skål. Rör om tills sockret har löst sig och lingonen börjar släppa vätska. Låt stå tills servering.

Skala potatisen och koka den mjuk i rikligt med saltat vatten. När potatisen är genomkokt, häll av vattnet och passera potatisen genom en potatispress. Värm mjölken och grädden tillsammans i en kastrull och blanda sedan ner i potatisen. Tillsätt smöret och rör om tills purén är slät och krämig. Smaka av med salt och vitpeppar.

Värm smör och matolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullarna gyllenbruna och genomvarma.

Smält smöret i en kastrull och fräs den rivna gula löken tills den är mjuk och doftar gott.
Tillsätt kalvfond och vatten, och låt koka ihop i några minuter. Häll i grädden och låt såsen sjuda tills den tjocknar något. Smaka av med gurkspad och rårörda lingon för att balansera sötma och syra.