Marinerad fläskfilé med sötpotatisfries och tryfflemajo

Marinerad fläskfilé med sötpotatisfries och tryfflemajo

Steka För 4 personer
Ingredienser
  • ca 500 g fläskfilé
  • 0,5 dl balsamico
  • 0,5 dl ljus soja
  • 2 tsk sriracha
  • 2 vitlöksklyftor - rivna
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • Svartpeppar
  • SÖTPOTATIS
  • 800 g sötpotatis
  • 2 msk maizena
  • Salt och peppar
  • 0,5 dl olivolja
  • TRYFFELMAJO
  • 2 rumstempererade äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • ca 2,5 dl neutral olja
  • Några droppar tryffelolja
  • Salt och peppar
  • PICKLAD RÖDLÖK
  • 1 rödlök
  • 2 msk ättika
  • 4 msk socker
  • 1 dl vatten
Gör så här Gör så här: Skär bort hinnor på fläskfilén. Blanda alla ingredienser till marinaden i en påse och lägg i fläskfilén. Massera runt och låt ligga i kylen och marinera i minst 30 min. Sätt ugnen på 150 grader. Stek filen runt om i het stekpanna tills den får fin stekyta. Lägg i en ugnsfast form och tillaga klart i ugnen till ca 70 grader i innertemperatur. Låt vila ca 15 min innan köttet skärs upp i skivor. Skala potatisarna och skär i ganska smala stänger, lägg i iskallt vatten i 1,5 timme för att dra ut stärkelse. Sätt ugnen på 230 grader. Skölj av potatisen torka i en ren kökshandduk. Vänd runt potatisen i stärkelse med salt och svartpeppar iblandat tills de täcks runt om. Lägg ut på plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan. Ställ in i ugnen, ta ut efter ca 10 min och vänd runt innan de får tillagas klart i ca 15 min - de ska få ordentligt med färg och bli krispiga. Tricket med att göra majo utan att det skär sig är att låta alla ingredienser stå framme och få samma temperatur. Vispa samman äggulor, senap och vinäger så det blir fluffigt. Strila sedan ner oljan under kraftig vispning. Smaksätt med tryffeolja samt salt och peppar. Skiva rödlöken tunt. Rör ihop ättika, socker och vatten (rör tills allt socker lösts upp) och slå över lagen. Låt gärna stå ett par timmar innan servering. Servera med krispiga grönsaker!