Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
- 400g Scan Falukorv
- 1 st stor gul lök, fintärnad
- ½ påse saffran
- 1 msk koncentrerad kycklingfond
- 2 dl grädde
- 1 dl crème fraiche
- 1 st zucchini
- 1 näve skållade mandlar, rostade
- 1 näve finhackad persilja
- Några droppar citronsaft
- Olivolja
- Salt & peppar
Persiskt ris
- 2 dl basmatiris
- 2 msk smör
- 1 dl naturell yoghurt
- ½ påse saffran
- 1 näve pistagenötter, grovhackade
- 1 näve torkade röda bär, exempelvis Zereshk
- salt
Lägg i saffranet, slå på kycklingfond, grädde och crème fraiche. Låt puttra 10 minuter. Smaka av med citron, salt och peppar.
Hetta upp en grillpanna medan grytan kokar. Skär zucchinin tunn på längden. Använd gärna en mandolin om du har. Pensla med olivolja och salta. Grilla zucchinin i grillpannan på hög värme tills du fått snygga ränder på båda sidorna. Ställ åt sidan.
Tillagning persiskt ris med Tadig:
Börja med riset. Koka upp 2 liter saltat vatten i en stor teflonkastrull. Lägg i riset och koka i 8-10 minuter tills riskornen nästan är mjuka. Det är viktigt att det finns aningen hård kärna kvar på riskornen. Sila av riset.
Sätt plattan på medelhög värme och ställ tillbaka den tomma kastrullen. Lägg i 1 msk smör, yoghurt och saffran och blanda runt ett par varv med en sked. Häll tillbaka riset försiktigt och sätt på locket så att riset vilar ovanpå saffransblandningen i kastrullen. Rör inte om.
Efter cirka 5 minuter klicka på resten av smöret i små tärningar och häll ½ dl vatten över riset. Sätt på locket igen och låt ånga på låg värme. Sänk samtidigt plattan till låg värme. Låt ångkoka 30 minuter och vänd därefter riset upp och ner på ett fat.
Vill du lyxa till riset extra strör du över lite grovhackade pistagenötter och röda bär som du hittar i orientaliska livs.
Lägg upp riset på ett fat, Lägg på korvstroganoffen och toppa med mandlar, zucchiniskivor och persilja.