Falupytt med sötpotatis, chiliägg och picklade betor

Falupytt med sötpotatis, chiliägg och picklade betor

För 4 personer
Ingredienser
  • 400 g Scan Faluish
  • 2-3 msk olja
  • 25 g smör
  • 600 g sötpotatis, skalad och grovtärnad
  • 1 st silverlök, tärnad
  • Worcestershiresås
  • salt
  • peppar
  • 4 st ägg
  • lite chiliflakes

Snabbinlagd skivad beta

  • ½ kg betor - ex. polka, gul, röd - tunnskivade
  • 2 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 4 dl vatten
  • ½ msk salt
Gör så här Hetta upp olja och smör i en stor panna, stek först sötpotatisen gyllenbrun på medelhög värme.
Lägg sedan i lök och stek med i ytterligare 2-3 minuter.
Tärna faluish grovt. Putta potatis och lök åt sidan och lägg i korven. Stek så den får färg och blanda sedan med de andra ingredienserna.
Krydda med Worchestershiresås, salt och peppar.
Stek i en annan panna med lite olja och smör de fyra äggen, krydda med salt, peppar och chiliflakes.
Servera falupytten med ägg och betor.

Snabbinlagd skivad beta:
Skrubba betorna och skiva dem så tunt du kan med kniv eller mandolin.
Skölj dem igen och sila av, lägg dem sedan i en bunke.
Koka upp ättika, socker, vatten och salt i en kastrull, slå på de skivade betorna och täck med lock eller plastfilm.
Låt dra i minst 1 timme och servera till falupytten.