Marinerad rostas med apelsin och rosmarin samt honungsrostade grönsaker

För 6 personer
Ingredienser
  • 1 kg Scan Rostas i bit

Marinad

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 1 apelsin
  • 5 stänk grön tabasco

Honungsrostade grönsaker

  • 12 späda morötter
  • 6 st färsklökar
  • 1 st fänkål
  • 1 msk smör
  • 3 rosmarinkvistar
  • 2 msk flytande honung
  • salt och peppar
Gör så här 1. Skala och hacka vitlöksklyftan. Hacka rosmarinen fint. Halvera apelsinen och pressa ur saften. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Gnid in blandningen och låt ligga minst 20 minuter eller längre i kyl.


2. Sätt ugnen på 175°C. Skölj löken och morötterna och skär dem på längden. Skär fänkålen i klyftor. Lägg alla grönsaker i en ugnsfast form. Fördela smöret och några rosmarinkvistar ovanpå grönsakerna. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter. Vänd runt grönsakerna efter halva tiden och ringla över lite honung.

3. Salta och peppra köttet, stek gyllenbrunt i smör i en stekpanna. Stek klart i ugnen på 125° tills köttet har en innertemperatur på 58 grader för rosa kött och 70 grader för genomstekt kött. Låt köttet vila innan du skär upp det i skivor, ca 15 minuter.

4. Servera köttet med de honungsrostade grönsakerna och eventuellt en sås på fetaost och gräddfil.