Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
- 1 kg Scan Rostas i bit
Marinad
- 1 vitlöksklyfta
- 2 kvistar rosmarin
- 2 msk olivolja
- 1 apelsin
- 5 stänk grön tabasco
Honungsrostade grönsaker
- 12 späda morötter
- 6 st färsklökar
- 1 st fänkål
- 1 msk smör
- 3 rosmarinkvistar
- 2 msk flytande honung
- salt och peppar
2. Sätt ugnen på 175°C. Skölj löken och morötterna och skär dem på längden. Skär fänkålen i klyftor. Lägg alla grönsaker i en ugnsfast form. Fördela smöret och några rosmarinkvistar ovanpå grönsakerna. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter. Vänd runt grönsakerna efter halva tiden och ringla över lite honung.
3. Salta och peppra köttet, stek gyllenbrunt i smör i en stekpanna. Stek klart i ugnen på 125° tills köttet har en innertemperatur på 58 grader för rosa kött och 70 grader för genomstekt kött. Låt köttet vila innan du skär upp det i skivor, ca 15 minuter.
4. Servera köttet med de honungsrostade grönsakerna och eventuellt en sås på fetaost och gräddfil.