Revben med gräddkokt kålrot
Revben med gräddkokt kålrot

Revben med gräddkokt kålrot

En godare jul: Apelsin- och senapsglaserade revben med gratinerad kålrot - ett juligt recept med söta och kryddiga smaker som passar perfekt på julbordet eller julmiddagen.

För 4 personer
Ingredienser
  • 1-1,2 kg Scan knäckta revben
  • Vatten
  • 2 lagerblad, några pepparkorn
  • 1 dl apelsinjuice
  • 1 msk apelsinzest
  • 2 msk flytande honung
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk grovkornig senap
  • 1 msk soja
  • 1 msk smör

gräddkokt kålrot

  • 600-700 g kålrot, skalad och skivad tunt
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 1 tsk salt, svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl riven cheddar
  • 2 msk ströbröd
  • 50 g smör
Gör så här Lägg revbenen i en stor kastrull, täck med vatten och tillsätt lagerblad och pepparkorn. Låt sjuda i cirka 45 minuter tills köttet är mört. Ta upp revbenen och lägg dem i en ugnsform. Blanda apelsinjuice, apelsinzest, honung, dijonsenap, grovkornig senap, soja och smält smör till en glaze. Pensla revbenen rikligt och stek i ugnen på 225?°C i cirka 15 minuter tills de får fin färg och karamelliserad yta. Pensla revbenen flera gånger och även efter ugnen.

Under tiden gör du gräddkokt kålrot: lägg de tunna kålrotsskivorna i en kastrull med grädde, mjölk, vitlök, salt, peppar och timjan. Låt sjuda tills kålroten är mjuk och vätskan krämig. Häll över i en ugnsform, strö på riven cheddar och ströbröd, klicka över smör och gratinera i ugnen på 225?°C i cirka 10 minuter tills ytan är gyllene. Servera de glaserade revbenen med den gratinerade kålroten.