Julkorv med rotmos
Julkorv med rotmos

Julkorv med rotmos

En godare jul: Julkorv med rotmos och pepparrotssky - ett klassiskt recept som funkar lika bra att göra med fläskkorv. Perfekt för julbordet eller en värmande vintermiddag.

För 4 personer
Ingredienser
  • 1 st Scan julkorv
  • Vatten, lagerblad, kryddpeppar, lök

rotmos

  • 1 stor kålrot (ca 600 g)
  • 3-4 morötter
  • 3-4 potatisar
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grädde
  • Salt, vitpeppar
  • 75 g brynt smör

pepparrotssky

  • 2 dl korvkokningsvatten
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk grovkornig senap
  • 1 msk riven färsk pepparrot
  • 1 tsk smör
  • Vitvins vinäger
  • Salt, peppar
Gör så här Lägg julkorven i en kastrull med vatten, lagerblad, kryddpeppar och en halverad lök. Låt sjuda försiktigt i cirka 20-25 minuter tills korven är genomvarm.

Under tiden gör du rotmoset: skala och tärna kålrot, morötter och potatis. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, häll av och mosa till en slät konsistens. Rör ner grädde, brynt smör, salt och vitpeppar.

För pepparrotsskyn, koka upp korvkokningsvatten med kalvfond, dijonsenap, grovkornig senap och riven pepparrot. Smaka av med en skvätt vitvinsvinäger, salt och peppar, och vispa ner en klick smör för glans. Servera julkorven skivad med rotmos och den heta pepparrotsskyn.