Lövbiffgryta med glögg och saffransris
Lövbiffgryta med glögg och saffransris

Lövbiffgryta med glögg och saffransris

En godare jul: Mustig lövbiffgryta med glögg och saffransris - en värmande julrätt där kryddiga smaker möter krämig grädde och gyllene ris. Perfekt för festliga vintermiddagar!

För 4 personer
Ingredienser
  • 500 g Scan lövbiff
  • 2 morötter, slantade
  • 1 burk syltlök (ca 200 g avrunnen)
  • 1 dl glögg
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk soja
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • Smör
  • Salt, svartpeppar
  • 50g skållad mandel, grovt hackad

Saffransris

  • 3 dl basmatiris
  • 1 pkt saffran
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 5 dl vatten
Gör så här Strimla lövbiffen och bryn den hastigt i smör i en stor gryta på hög värme. Ta upp köttet och lägg åt sidan. Fräs morötter och vitlök i samma gryta tills de mjuknar något. Tillsätt tomatpuré och rör om, häll sedan i glögg, kalvfond, vatten, soja och dijonsenap. Låt koka upp och sjuda några minuter innan du rör ner grädde. Lägg tillbaka köttet tillsammans med syltlöken och låt grytan sjuda på låg värme i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar och strö över grovhackad mandel vid servering.

Koka under tiden basmatiris med saffran, smör, salt och vatten enligt anvisningarna tills riset är fluffigt och gyllengult. Servera den mustiga lövbiffsgrytan med det doftande saffransriset.