Bruna bönor med fläsk
Bruna bönor med fläsk

Bruna bönor med fläsk

Klassisk svensk husmanskost med sötma och sälta i perfekt balans. En traditionell rätt som passar både vardag och helg!

För 4 personer
Ingredienser
  • 600 g Scan skivat stekfläsk

Bruna bönor

  • 5 dl torkade bruna bönor (ca 500 g)
  • 1,5 liter vatten
  • 1-2 msk sirap
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 tsk salt
  • Vitpeppar
Gör så här Skölj bönorna väl under rinnande vatten. Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller ca 10 timmar. Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en kastrull. Häll på vattnet. Låt koka upp. Tillsätt salt. Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka. Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit, salt och vitpeppar.

Stek fläsket riktigt krispigt i en het panna och servera med bönorna.