Fläskytterfilé med ädelost och potatisrosor
Fläskytterfilé med ädelost och potatisrosor

Fläskytterfilé med ädelost och potatisrosor

Nyårsmiddag med fläskytterfilé fylld med ädelost, eleganta potatisrosor och krämig bearnaise med bacon - lyxigt, festligt och perfekt för att imponera vid nyår!

För 4 personer
Ingredienser
  • 1 Scan fläskytterfilé (ca 800 g-1 kg)
  • 100 g ädelost
  • Salt & svartpeppar
  • Smör eller olja för stekning

Potatisrosor

  • 4 st Bakpotatisar
  • 50 g smält smör
  • 1-2 msk riven parmesan (valfritt)
  • Salt, peppar

Bearnaise med bacon

  • 2 äggulor
  • 1 tsk vitvinsvinäger eller dragonvinäger
  • 1 msk vatten
  • 100 g smör
  • 0,5 dl neutral olja (t.ex. raps)
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 msk finhackad schalottenlök (valfritt)
  • Salt, peppar
  • 1 paket Scan bacon
  • Fryst persilja
Gör så här Skär en ficka i mitten på filén och fyll den med ädelost. Krydda filén med salt och peppar, bryn köttet i en het stekpanna till fin färg. Baka köttet i ugnen på 175c till innertemperatur på 62c och låt köttet vila upp till 65-57 grader.

Skala potatisar och skiva tunt på mandolin. Blanda potatisen med smält smör, salt, peppar och parmesan. Stapla skivorna som torn i en muffinsform eller forma rosor och bygg i en större form. Baka av 45min i 150c ugn.

Stek bacon krispigt, låt svala och smula smått.

Smält smör och blanda med olja. Blanda äggulor, vinäger, vatten, dragon i en mixerkanna. Mixa och tillsätt smör och oljeblandningen i en tunn stråle. Smaka av såsen med bacon, salt, peppar och fryst persilja.