Pastagratäng med falukorv
Pastagratäng med falukorv

Pastagratäng med falukorv

Storkok med pastagratäng och falukorv - enkel, krämig och mättande vardagsfavorit som räcker till många. Perfekt för matlådor, familjemiddag eller veckans mealprep!

För 4 personer
Ingredienser

Pastagratäng

  • 1 kg pasta
  • 1 blomkål (i små buketter)
  • 1 broccoli (i små buketter)
  • 1 burk ajvar relish (mild eller stark, ca 300-350 g)
  • 2 paket fetaost
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • Salt & svartpeppar
  • 2 st 800 g Scan falukorv

Vitlöksdressing

  • 5 dl crème fraîche eller yoghurt
  • 3 vitlöksklyftor (pressade)
  • 1 tsk citronjuice eller vitvinsvinäger
  • Salt & svartpeppar

Råkostsallad

  • 2 morötter (rivna)
  • ½ vitkål (finstrimlad)
  • 2 äpple (rivet eller i tunna strimlor)
  • 2 msk raps- eller olivolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • Salt
Gör så här Koka pastan enligt anvisning, men dra av 1 minut från koktiden.

Koka blomkål och broccoli rikligt i saltat vatten, 2 minuter. Häll av vattnet. Blanda pasta, grönsaker, ajvar och grädde. Rör ner hälften av den smulad fetaost, smaka av med salt, peppar.

Fördela ut pastan på i en ugnsform. Skiva snitt i falukorven och lägg den på pastan och toppa med resten av fetaosten. Gratinera i 200°C ugn i ca 30 minuter tills korven fått fin färg och allt är genomvarmt.

Rör ihop yoghurt/crème fraîche, pressad vitlök, citron/vinäger, salt & peppar. Låt gärna stå kallt medan gratängen är i ugnen.
Blanda rivna/grövre strimlade grönsaker och ringla över olja och vinäger, smaka av med lite salt.