Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Pastagratäng
- 1 kg pasta
- 1 blomkål (i små buketter)
- 1 broccoli (i små buketter)
- 1 burk ajvar relish (mild eller stark, ca 300-350 g)
- 2 paket fetaost
- 2 dl matlagningsgrädde
- Salt & svartpeppar
- 2 st 800 g Scan falukorv
Vitlöksdressing
- 5 dl crème fraîche eller yoghurt
- 3 vitlöksklyftor (pressade)
- 1 tsk citronjuice eller vitvinsvinäger
- Salt & svartpeppar
Råkostsallad
- 2 morötter (rivna)
- ½ vitkål (finstrimlad)
- 2 äpple (rivet eller i tunna strimlor)
- 2 msk raps- eller olivolja
- 2 msk äppelcidervinäger
- Salt
Koka blomkål och broccoli rikligt i saltat vatten, 2 minuter. Häll av vattnet. Blanda pasta, grönsaker, ajvar och grädde. Rör ner hälften av den smulad fetaost, smaka av med salt, peppar.
Fördela ut pastan på i en ugnsform. Skiva snitt i falukorven och lägg den på pastan och toppa med resten av fetaosten. Gratinera i 200°C ugn i ca 30 minuter tills korven fått fin färg och allt är genomvarmt.
Rör ihop yoghurt/crème fraîche, pressad vitlök, citron/vinäger, salt & peppar. Låt gärna stå kallt medan gratängen är i ugnen.
Blanda rivna/grövre strimlade grönsaker och ringla över olja och vinäger, smaka av med lite salt.