Gratäng med falukorv, potatis & Västerbottensost - Scan
Gratäng med falukorv, potatis & Västerbottensost

Gratäng med falukorv, potatis & Västerbottensost

Krämig blomkålsgratäng med falukorv och smakrik Västerbottensost - en lättlagad vardagsfavorit som förenar klassisk husmanskost med modern twist. Perfekt för hela familjen!

För 4 personer
Ingredienser
  • 550 g Scan Deli falukorv
  • 1 litet blomkålshuvud (ca 500 g)
  • 5 kokta potatisar, skivade
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk dijonsenap
  • Salt och peppar
  • Smör till formen

Till servering/topping

  • 1 dl crème fraiche
  • Rivet skal av 1 citron
  • Färsk dill, hackad
Gör så här Dela blomkålen i mindre buketter och förkoka i lättsaltat vatten ca 5 minuter tills den börjar mjukna. Skiva den kokta potatisen (gärna från dagen innan). Skär falukorven i halvmånar eller slantar. Smörj en ugnsform.
Varva potatisskivor, blomkål och korv.

Vispa ihop grädde, ev. 1/2 dl crème fraiche, senap, salt och peppar. Häll blandningen över formen. Strö över den rivna Västerbottensosten.

Sätt ugnen på 225°C. Gratinera mitt i ugnen i ca 20-25 minuter, tills ytan är gyllene och bubblig. Blanda 1 dl crème fraiche med rivet citronskal och lite hackad dill. Klicka eller ringla över gratängen vid servering, eller servera bredvid.