Lammlägg långkok i ugn

Ungssteka För 4 personer
Ingredienser
  • Lammlägg
  • Rödvin
  • Kalvfond
  • Timjan
  • Rosmarin
  • tomatpuré
  • Olivolja
  • Rödlök
  • Puylinser
  • Rökt sidfläsk
  • finhackad gräslök
Gör så här Lamm
Gnid in lammläggen med havssalt och nymald svartpeppar. Riv citronzest och gnid in läggen
Lägg i ugnsform och tillsätt ½ flaska rödvin, 5 dl kalvfond, 4 kvistar timjan, 2 kvistar rosmarin, generöst med olivolja, 2 msk tomatpuré. Täck sedan över med vatten så det täcker till hälften över läggen
Kör in ugnsformen i ugnen på 140 grader Totalt 4 timmar. Vänd läggen efter halva tiden och tillsätt eventuellt mer vatten.
För att göra sås - sila spadet i en kastrull. Låt sedan stå en stund så att fettet flyter upp till ytan, ta sedan bort detta med en sked. Koka sedan upp några minuter och smaka av.

Ragu på puylinser
Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta.
När vattnet kokar häll i ca 3 dl puylinser. Koka i 22-23 minuter.
Finhacka rödlök, tärna rökt sidfläsk (gärna vår rökta baconsida från Russelbacka Gård)
Fräs fläsket lätt i 1 msk olivolja. Det ska inte ta för mycket färg.
Skär gräslök fint.
Finhacka en rödlök
När linserna klara sila av vattnet.
Slå i linserna i pannan med sidfläsket Låt fräsa en stund. Slå på lite av lammsåsen.
Tillsätt sedan den finhackade rödlöken och gräslöken. Salta och peppra
Servera på ett snyggt fat och avsluta med att riv parmesanost samt citronzest.