Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
- 500 g Scan Lammfärs
- 2 st mindre vitlöksklyftor
- 3 tsk färsk hackad mynta
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk gul curry
- 1 ägg
- 2 dl matlagningsyoghurt
- salt & svartpeppar
- olivolja och smör till stekning
- -
GRÖNSAKASRAGU
- 2 st paprikor
- 1/2 zucchini
- 1/2 aubergine
- 1 vitlöksklyfta
- 1 gul lök
- 1 brk krossade tomater
- 1 kruka basilika
- olivolja och smör till stekning
- salt & svartpeppar
- -
- LIME & MYNTAYOGHURT
- 4 dl matlagningsyoghurt, avrunnen och fast
- 1 kruka mynta
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- 1 schalottenlök
- 1 lime
- salt & vitpeppar
Spetten kan grillas klara, stekas eller bakas av i ugnen.
Grönsaksragu:
Skär ner paprika, zucchini, aubergin, gul lök i små kuber.
Hacka löken och fräs denna i olivolja i stekpanna, tillsätt grönsakerna, pressa ner vitlöken och krossade tomater. Smaka av med salt och peppar och strimla ner halva mängden basilika och garnera med resterande, ringla över lite olivolja och svartpeppar från kvarn.
Lime & Mynta yoghurt:
Rosta finhackad vitlök i en matsked olivolja tillsätt en finstrimlad schalottenlök mot slutet, låt svalna, blanda med matyoghurten, pressa i limejuicen samt riv ner zesten. Krydda med strimlad mynta salt och peppar.
Servera lammspetten med yoghurten, grönsaksragun samt libabrödet.