Helstekt lammstek med sallad på rödbetor och gulbetor

Helstekt lammstek med sallad på rödbetor och gulbetor

Ungssteka För 6 personer
Ingredienser
  • 1 Scan lammstek, ca 1 kg
  • 1 hel vitlök
  • 4 rosmarinkvistar
  • olja och smör till stekning

Sallad på betor

  • ca 500 g rödbetor
  • ca 500 g gulbetor
  • 200g kokt bulgur
  • 2 citroner
  • 0,5 dl olivolja
  • 200 g getost
  • 1 kruka basilika
Gör så här 1. Sätt ugnen på 90°. 2. Salta och peppra steken. Bryn den runt om i olja och smör i en het stekpanna med vitlöken i halvor och rosmarinkvistarna. 3. Lägg steken med vitlöken och rosmarinen på ett ugnsgaller med en långpanna under. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen på köttet och stek till en innertemperatur på 58°. 4. Gör salladen under tiden. Koka betorna mjuka i saltat vatten. Gärna i separata kastruller. Häll av kokvattnet. Gnid av skalet under rinnande kallt vatten. 5. Skär betorna i bitar eller klyftor och blanda med bulgurn. 6. Riv skalet av citronerna och pressa ur saften. Blanda skal och saften med oljan. 7. Blanda detta med betor och bulgur. Smaka av med salt och peppar. Smula över getosten. Garnera med basilikan. 8. Ta ut steken ur ugnen och låt den vila 10-15 min. Ta bort nätet och skär steken i skivor. Servera med salladen.