Gulaschgryta
Gulaschgryta

Gulaschgryta

Klassisk gulaschgryta med mustig smak av paprika, lök och möra köttbitar. Perfekt som värmande middag eller storkok - enkel, smakrik och älskad över hela världen!

Koka För 4 personer
Ingredienser
  • 600 g Scan benfritt nötkött (t.ex bog, högrev, grytbitar)
  • 2 gula lökar
  • 1-2 msk paprikapulver, gärna starkt
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1-1½ tsk hel brödkummin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 förpackning (ca 400 g) hela tomater
  • 2 paprikor eller 200 g grillad paprika
Gör så här

1. Skär köttet i mindre bitar, ca 3 x 3 cm. Bryn köttet på stark värme i omgångar i en het panna med lite matfett. Lägg över det i en rymlig gryta efter hand. Salta och peppra.

2. Skala och skiva löken. Fräs löken i lite matolja. Lägg löken i grytan och tillsätt paprikapulver, skalad och pressad vitlök, buljongtärning, stött kummin, tomatpuré och tomater med spad. Tillsätt vatten så att det täcker.

3. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört och löken är sönderkokt, ca 1½ tim. Dela, kärna ur och strimla paprikorna och lägg dem i grytan de sista 5 min. Späd ev med mer vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris eller potatis och en blandad sallad. En annan variant är att servera med bröd och matyoghurt.