Ugnsstekt fläskfilé med lönnsirapssky och kryddstekta rotfrukter

Ugnsstekt fläskfilé med lönnsirapssky och kryddstekta rotfrukter

Ungssteka För 4 personer
Ingredienser
  • 1 st Scan Fläskfilé/ytterfilé ca 500 g
  • 1 msk timjan

Sky

  • 4 dl vatten + 2 msk konc. kalvfond
  • 1 dl lönnsirap
  • 2 msk brun maizenaredning
  • 1 tsk smör

Rotfrukter

  • 2 st stora morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 kålrot ca 600 g
  • 1 rödlök
  • 1 äpple
  • 2 msk smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 krm malen kryddnejlika
Gör så här Sätt ugnen på 175º. Börja med rotfrukterna. Skala och skär alla rotfrukter i sockerbitsstora tärningar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 10 minuter tills de är nätt och jämt mjuka. Skala och tärna löken och äpplet. Sky: Koka buljongen i en liten kastrull utan lock tills hälften återstår. Blanda i lönnsirapen och låt det koka ihop ytterligare tills det tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Red av med maizena och vispa ner smöret. Klappa in köttet med timjan. Salta och peppra. Hetta upp lite smör i en panna och bryn köttet runt om tills det får lite färg. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 68º, ca 20 minuter. Låt köttet vila under tiden du fräser rotfrukterna. Hetta under tiden upp smöret med kryddorna i en stor panna och bryn rotfrukterna, löken och äpplet ett par minuter tills de får vacker färg. Salta och peppra. Skär upp köttet i tunna skivor och servera med rotfrukter och lönnsirapssky.