Kroppkakor

Kroppkakor

Koka För 4 personer
Ingredienser
  • 1 kg Mjölig potatis
  • 2 Ägg
  • 2½ dl Vetemjöl
  • 1 tsk Salt

Fyllning

  • 150 g Scan Piggham stekfläsk
  • 100 g Scan Piggham rökt skinka
  • 1 Gul lök, hackad
  • 1 tsk hel Kryddpeppar

Kokning

  • 2 l Vatten
  • 1 msk Salt
Gör så här Koka potatisen med skalet på. Skala och pressa den varm med potatispress i en bunke. Täck över med plastfolie och låt potatisen kallna i kyl över natten. Skär fläsket och skinkan i små tärningar. Stek fläsk, skinka och lök i en stekpanna. Stöt kryddpeppar i en mortel. Krydda det stekta fläsket och låt det kallna helt. Blanda pressad potatis med ägg, mjöl och salt. Arbeta snabbt ihop degen utan att knåda den. Forma degen på mjölat skärbräde till en tjock rulle. Skär den i tolv lika stora bitar. Gör en fördjupning i varje bit, lägg i ca 1 msk fyllning och nyp ihop och rulla med lätt mjölad hand till runda bollar. Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta (ca 4 l). Lägg i hälften av kroppkakorna, låt de sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare 5 min. Tag upp dem med hålslev och koka resten. Servera med lingon och smält smör. Tips! Blir det kroppkakor över, dela dem och stek i panna.