Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
JO, DET SPELAR FAKTISKT ROLL
En kan tycka att kött är kött, gårdar är gårdar och mat är mat. Men, när vi väljer att äta mat från våra svenska gårdar, gör vi val som faktiskt spelar stor roll för klimatet och vår natur. Vår devis har länge varit att arbeta med ett helhetsperspektiv på hållbar utveckling i hela vår värdekedjan. Vi arbetar outtröttligt varje dag på bred front med hållbarhet. Det börjar med bonden och djuren på gården och hela vägen till tallriken hemma hos dig. Det handlar om allt ifrån odling, gödsling, produktion, foder och djuromsorg till transporter, förpackningsmaterial och butiker.
Framförallt arbetar vi tillsammans med våra leverantörer, bönderna, för det är på gården som de absolut största hållbarhetsvinsterna kan göras.
Vi på Scan vill att det ska löna sig att föda upp djur med lägre klimatpåverkan, en djuromsorg i världsklass och som också främjar biologisk mångfald. Vi eftersträvar kontinuerlig utveckling inom alla våra verksamhetsområden och hoppas att ännu fler ska välja svenskt kött från Scan på tallriken. Det är hållbarhet för oss.

VIKTIGT ATT SÄTTA MÅL
Men det räcker inte med visioner. För att komma någonvart krävs att man jobbar målmedvetet med effektiva metoder och tydliga mål.
Läs mer om våra mål och vår hållbarhetsstrategiVi kallar det Gårdsinitiativet
Att minska klimatavtrycket från vår egen produktion är en sak, men det är vad vi skapar tillsammans med den nya generationens bönder som verkligen gör skillnad. Det är på gårdarna som de stora förändringarna måste och kan skapas, för att vi ska uppnå våra mål.
Du kan läsa mer om Gårdsinitiativet här
För allt hänger ihop
Matproduktion måste ses i ett större perspektiv, det går inte att lyfta en pusselbit ur systemet. Ta kon till exempel. I Sverige har vi en nötköttsproduktion uppbyggd i symbios med mejerinäringen. Merparten av det nötkött vi äter i Sverige kommer från kor som först varit mjölkkor och deras avkomma. Då fördelas klimatpåverkan över flera livsmedel. Först mjölk, grädde, ost och glass. Sedan hamburgare, falukorv och något gott på grillen.
Sverige har unika förutsättningar för att driva ett av världens mest hållbara lantbruk. God tillgång till vatten, foderodling och betesmarker. Betande djur omvandlar gräs till näringsrikt protein, betesmarker och vallodlingar binder också kol i marken på ett effektivt sätt. De betande djuren håller även landskapen öppna och gynnar den biologiska mångfalden.
Djurens gödsel spelar en stor roll i produktionen av annat livsmedel. Genom att använda naturgödsel, slipper vi konstgödsel på våra marker, som är en fossil produkt. När vi använder naturgödsel kan vi bibehålla det naturliga kretsloppet för gården. Så när den optimala balansen för varje gård hittas blir det ett kretslopp som förser jorden med näring, kolinlagring, vi får bra biologisk mångfald med blommande ängar och rika skördar av mycket annat.
Ett bra exempel på hållbarhetstänk i verkligheten är verksamheten som Anders Gunnarsson driver på Halla gård i Västergötland, där målet är ett helt slutet kretslopp i kombination med utmärkt djuromsorg.
Läs mer om Halla gård här
Tillsammans för framtidens mat!
Som samhälle står vi inför många utmaningar framöver, inte minst inom jordbruks- och livsmedelsförsörjning. Ibland är själv inte bäste dräng, utan löses bäst tillsammans. Vi ingår därför i flertalet projekt och initiativ med andra samarbetspartners.
Läs mer om våra samarbeten här